7 ieteikumi visdzidrākā galerta pagatavošanai (3)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: New Africa/shutterstock.com

Gaļa želejā jeb galerts ir iecienīta dažādu svētku mielastu sastāvdaļa, bet cītīgākie to gatavo arī ikdienā. Ir daudz recepšu un tās pagatavošanas noslēpumu, taču svarīgākais ir galarezultāts. Bieži gadās, ka buljons kļūst duļķains un neizskatās kārdinošs. Šim nolūkam ir svarīgi zināt dažus tā sagatavošanas noteikumus.

Kā pagatavot caurspīdīgu buljonu galertam

1. padoms: nomazgā gaļu

Lai gaļas buljons būtu caurspīdīgs, pirms vārīšanas gaļa rūpīgi jānoskalo un uz 3-5 stundām pilnībā jāiemērc aukstā ūdenī. Pēc mērcēšanas gaļa vēlreiz jānoskalo, bet ādas viegli jāapskrubina ar nazi.

2. padoms: nolej pirmo buljonu

Nomērcēto gaļu liek lielā katlā ar ūdeni un karsē, līdz tā vārās, pēc tam nolej visu ūdeni un vēlreiz noskalo gaļu. Ir nepieciešams nomainīt ūdeni un arī katliņu izmazgāt, lai gādātu par buljona dzidrumu. Otrās vārīšanas laikā ir pastāvīgi jānosmeļ putas. Ūdenim katlā jābūt 2-5 centimetrus virs gaļas. Pēc tam, kad ūdens uzvārījies, samazini karstumu līdz zemākajam līmenim un vāri buljonu ar gaļu 5–6 stundas.

3. padoms: dārzeņus pievieno procesa beigu posmā

Sīpolus, burkānus un selerijas sakni pievieno buljonam vārīšanas beigās, un kopā ar tiem vāri apmēram stundu (arī uz mazas uguns). Garšvielas – sāli, lauru lapu un melno piparu graudus – pievieno pusstundu pirms vārīšanas beigām.

4. padoms: piparu graudi, nevis pulveris

Buljonam jāpievieno piparu graudiņi, nevis tie jāsamaļ, - vēl viens galerta caurspīdīguma noteikums.

5. padoms: buljons jāizkāš

Pēc vārīšanas procesa beigām gaļa jāizņem no katla un smalki jāsagriež vai jāsaplūkā, bet buljons vairākas reizes jāfiltrē caur marli. Dārzeņus dekorēšanai, sasmalcinātu gaļu liek veidnēs un pārlej ar buljonu.

6. padoms: uzmanīga samaisīšana

Ja formas ir dziļas, viendabīgumam gaļa un buljons ir jāsamaisa, bet tas jādara ļoti lēni un uzmanīgi, lai buljons nekļūtu duļķains. Pēc tam veidnes uz vairākām stundām novieto aukstā vietā (vislabāk – ledusskapja vidējā plauktā) līdz galīgai sastigšanai.

Kā dzidrināt duļķainu buljonu

Ir arī vairāki veidi, kā buljonu dzidrināt, ja gatavošanas laikā tas tomēr kļuvis duļķains. Iegūto buljonu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un ielej tajā pusglāzes auksta ūdens un divu saputotu olu baltumu maisījumu -  proteīns sarecot piesaistīs putu pārslas, pēc tam visu lieko var noņemt no virsmas ar karoti.

Tāpat, lai dzidrinātu želeju, pirms otrās vārīšanas buljonam var pievienot šķipsniņu citronskābes.

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu