:format(webp)/nginx/o/2021/11/11/14194347t1hf6f4.jpg)
Lai arī pašu dārzos ražas laiks vēl nav sācies, dārzeņus svaigus un gardus varam iegādāties jebkurā gada mēnesī, un tas ir jādara. Viens no iecienītākajiem dārzeņiem - gurķis. Kāpēc to iekļaut ikdienas ēdienkartē?
Lai arī pašu dārzos ražas laiks vēl nav sācies, dārzeņus svaigus un gardus varam iegādāties jebkurā gada mēnesī, un tas ir jādara. Viens no iecienītākajiem dārzeņiem - gurķis. Kāpēc to iekļaut ikdienas ēdienkartē?
Apēdot vismaz vienu gurķi dienā, tas pozitīvi ietekmēs ādu, veicinās svara zudumu un mazinās tūsku. Dārzeņa sastāvā 95% ir ūdens un 5% šķiedrvielas, kā arī tas satur tartronskābi, kas novērš tauku veidošanos. Turklāt, lai sagremotu gurķi, organisms tērē vairāk kaloriju, nekā saņem no tā ēšanas, skaidro "Postimees".
Gurķu miza ir bagāta ar A, C un K vitamīnu, kā arī ar dzelzi, kāliju, fosforu, varu un magniju, kas uzlabo vielmaiņu, samazina cukura līmeni asinīs un attīra asinsvadus.
Zaļajā dārzenī ir arī serotonīns – prieka hormons, tāpēc ārsti iesaka gurķus iekļaut ēdienkartē vairāk, ja izjūtam apātiju un nogurumu. Lielisks graužamais, piemēram, skatoties kādu filmu.