Kāpēc skābētos kāpostus mēdz dēvēt par "superfūdu"? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ga_Na/Shutterstock.com

Skābētus kāpostus vismaz reizi mūžā noteikti ir ēdis katrs. Kāds ir sajūsmā un tos ēd regulāri, cits pats arī gatavo. Un labi, ka tā, jo tie patiešām ir ne vien gardi, bet arī organismam ļoti vērtīgi.

Skābēti kāposti satur daudz vērtīgu uzturvielu, gremošanas fermentus, B, K grupas vitamīnus, kā arī kalciju, dzelzi, fosforu, sēru, cinku u.c. minerālvielas. Tajos ir daudz C vitamīna, tādēļ produkts lieliski noder profilaksei pret saaukstēšanās slimībām un ir labs palīgs cīņā ar gripas vīrusu. 100 gramos skābētu kāpostu ir apmēram 20 miligrami C vitamīna. “Katru dienu, lai uzlabotu organisma aizsargfunkcijas, cilvēkam nepieciešams viens grams C vitamīna. (..) Visvairāk C vitamīna ir skābētos kāpostos un priežu jaunajos pumpuros.

Skābētos kāpostus jāēd svaigus, tos nevajag ne vārīt, ne sautēt. Pievienojot sīpolus un ķiplokus, tie būs ne tikai salāti, bet arī spēcīgs imunitātes nostiprināšanas līdzeklis,”

norāda infektoloģe Baiba Rozentāle.

Kāpostos esošā dabiskā pienskābe, kas rodas skābēšanas laikā, labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu - kavē mikroorganismu vairošanos, iznīcina vīrusus un baktērijas, atindē organismu, padara produktu vieglāk sagremojamu, labvēlīgi ietekmē zarnu trakta mikrofloru un nodrošina normālu tā darbību. Dzelzs un folskābe veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos. Skābētajos kāpostos atrodami arī tādi antioksidanti kā luteīns un zeaksantīns, kas ir svarīgi acu veselībai. Savukārt kāpostu sula novērš pūšanas procesus, labvēlīgi ietekmē kuņģa gļotādu un zarnu sieniņas, palīdz pret vēdera aizcietējumu.

Skābi kāposti ir arī ļoti piemēroti diētai, jo tajos nav tauku un tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kas rada sātu, izvada no organisma sārņus un toksīnus un pazemina holesterīna līmeni.

“Skābēti kāposti ir labs produkts ziemā, ja tos prot pareizi izmantot un nepadara par treknu ēdienu. Ja skābētus kāpostus sutina vai vāra, C vitamīns pazūd. Tāpēc skābētus kāpostus vajadzētu ēst svaigus. Tos var izmantot kā ēdiena piedevu salātos, var miksēt ar svaigiem dārzeņiem. Tomēr skābētus kāpostus var arī sutināt un vārīt zupā. Tad var baudīt dažādas garšas nianses.

Skābētos kāpostos ir ne tikai vitamīni, bet arī balastvielas, šķiedrvielas un minerālvielas, tāpēc tos nepieciešams iekļaut savā ēdienkartē. Skābētus kāpostus var izmantot diētai, taču ne visiem zarnu traktiem tie būs piemēroti.

Tas jāskatās individuāli,” teic dietologs Andis Brēmanis.

Der atcerēties, ka veselības stiprināšanai vajadzētu izmantot tikai nepasterizētus skābētos kāpostus vai, vēl labāk, – pašam tos pagatavot.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu