Vai var izglābt gurķus, ja marināde burkā kļuvusi duļķaina?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Ne vienam vien ir nācies piedzīvot nepatīkamo situāciju, secinot, ka marinēto gurķu burkas iekrāsojušās aizdomīgi duļķainas un draud ar “salūtu” pagrabā. Vai tiešām visas lielās pūles vējā un gurķi jāizmet mēslainē? Apkopojām pieredzējušu konservētāju padomus no dažādām kulinārijas cienītāju domubiedru grupām sociālajos tīklos, lai uzzinātu viņu ieteikumus, kā rīkoties šādā situācijā, kā arī noskaidrojām speciālistu viedokli.

"Facebook" konservētāju domubiedru grupā lietotāja Anita dalās ar pieredzi: “Es no saviem duļķainajiem gurķiem uztaisīju kārtīgus krievu gurķus – kreftīgus. Svarīgi, lai gurķis, kad nokož, "necērt" mēlē, lai nav ierūdzis. Ja ir tā, tad gan neko glābt vairs nevar. Tie, kas glābjami, kārtīgi aukstā ūdenī jānomazgā, lai nekur nepaliek baltums, es lietoju mīkstu birstīti, lai noberztu. Tad kādu pusstundu papeldināju aukstā ūdenī. Tad sabāzu kārtīgi izplaucētās trīs litru burkās un uzlēju aukstu nevārītu ūdeni ar sāli un bez kaut kādām dillēm vai lapām. Sāli piebēru riktīgi - uz litru ūdens četras ēdamkarotes. Tad plastmasas vākus virsū un pagrabā iekšā.

Tādi forši gurķi sanāca kā manā bērnībā, kad sakņu veikalos varēja nopirkt no mucām.

Rasoliņam, kādai zupiņai - īpaši soļankai un stroganovam – būs kā kulaks uz acs. Iesaku izmēģināt, ja kas vēl glābjams.”

Vitas ieteiktais rīcības plāns ir īss un kodolīgs: "Atvērt, noliet un pārkarsēt marinādi. Pārliet gurķiem un vākot ciet. Izglābts!”

Arī Anda piekrīt Vitas teiktajam, norādot, ka

saduļķošanās iemesls ir pienskābo baktēriju ierosināta rūgšana. Respektīvi gurķi gatavojot nav pietiekoši izkarsēti (nepietiekoša pasterizācija) un baktērijas nav gājušas bojā.

“Piemēram, botulisma ierosinātājs ir neredzams un nesagaršojams, tāpēc cilvēki mirst, jo nezina, ka lieto produktu, kurā attīstījusies inde. Taču ar pienskābo baktēriju ir vieglāk - marinētu gurķu vietā būs iegūti pārskābuši. Ja vien gurķi nav pārāk sarūguši un kļuvuši pārlieku skābi, marinādi var noliet, uzkarsēt un vēlreiz pasterizēt.”

Foto: Shutterstock

Savukārt Sarmīte iesaka duļķainos gurķus glābt, izķeksējot tos no burkām un sagriežot kubiņos, gluži kā rasolam: “Gurķus liek katlā, pievieno nedaudz apvārītas grūbas, apceptus burkānus ar sīpoliem, uzfrišina ar garšvielām, pielej nedaudz eļļas, visu kopā pavāra kādas 15 minūtes. Tad liek burkās iekšā, kārtīgi sasedz un ļauj atdzist. Sanāk ļoti garda gurķu zupas sagatave ziemai.”

Vēl viens variants, ko iesaka vairāki konservētāji, - ļaut, lai duļķainie gurķi ieskābst, jo tad tie ar laiku burkā atkal palikšot dzidri. Un tad tādus ļoti "kreftīgus" gurķīšus var teicami izmantot salātos vai soļankā, lai piešķirtu tīkamu skābumiņu.

Speciālista komentārs

“Orkla Latvija” zīmola “Spilva” speciālistu viedokli šajā jautājumā pauž “Orkla Latvija” komunikācijas direktore Lineta Mikša. “Ražošanā mums šādas situācijas nav. Mums gadās aizvākošanas problēma, kas arī ir tikai varbūt 1 no 1000 gadījumiem, jo stingri ievērojam augstās kvalitātes prasības, lai šādi nekad nenotiktu ar mūsu produktiem.

Mūsu tehnologa ieskatā izglābt produktu vairs īsti nevar, jo, ja burkas “uzšauj gaisā”, tad produkta piesārņojums jau ir noticis un, mainot marinādi, to tāpat nevar 100% attīrīt.”

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu