Apzinātā ēšana: kā ēst un izbaudīt, nevis pārēsties

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Haurashko Kseniya/Shutterstock.com

Vai arī tev gadās, ka maltītes ieturēšana vai kāda garduma notiesāšana beidzas ar pārmetumiem par apēsto apjomu un patiesas izbaudīšanas vietā stājas smaguma sajūta un nogurums? Tā gadās, īpaši tad, ja ēdam autopilotā, nevis apzināti.

Viens no lieliskiem veidiem, kā izbaudīt to, ko ēdam, un nenotiesāt pārāk daudz, ir apzinātas ēšanas piekopšana. Kas tas ir? Dažas vienkāršas darbības, kuras izpildot, tavi ēšanas paradumi kļūs veselīgāki.

1. Neēd neko no iepakojuma

Tādā veidā tu precīzi redzēsi, cik daudz apēd, un varēsi kontrolēt porcijas lielumu. Tas jo īpaši attiecas uz filmu skatīšanos, kad roka čipsu, riekstu un popkorna paciņā ieslīd automātiski, acis apēsto neredz, bet mute kust bez apstājas, kamēr iepakojums nav tukšs.

2. Vienas minūtes noteikums

Kad esi jau apsēdies pie galda, nogaidi minūti, pirms ķeries pie šķīvja piepildīšanas un ēšanas. Vizuāli novērtē ēdienu, iedomājies, kā tas garšo. Ievelc pāris dziļas elpas un noskaņojies pozitīvam baudījumam.

Tas viss ir saistīts ar izpratni un mieru. Galu galā, skrienot mājās, piemēram, pēc darba noguris, dažkārt emociju pārņemts, tu esi diezgan spējīgs burtiski iebāzt mutē visu no galda, neizvērtējot porcijas lielumu.

3. Velti visu uzmanību maltītei

Izslēdz televizoru, noliec tālruni, aizver žurnālu vai grāmatu. Koncentrējies tikai uz pārtiku. Kad mūs kaut kas novērš, smadzenes nefiksē ēdiena baudījumu un mēs novēloti izjūtam sātu. Pirmkārt, rodas lielāka iespēja pārēsties. Otrkārt, pavisam drīz tu atkal virināsi ledusskapi.

Ja jūties nekomfortabli, ēdot pilnīgā klusumā un bez papildu aktivitātēm, ieslēdz fonā vieglu, relaksējošu mūziku.

4. Košļā lēnām

Ļoti bieži mēs ēdam ne tikai autopilota režīmā, bet arī ļoti ātri. Ķermenim nav laika saprast, ka tas ir pabarots. Un, ja pareizi nesakošļā ēdienu, pēc maltītes var būt nepatīkama smaguma sajūta.

Lēnām un kārtīgi sakošļājot - tā ar katru kumosu, ko liec mutē.

5. Izbaudi

Ēdiens ir jāizbauda. Sajūti katru kumosu - novērtē vizuāli, sajūti smaržu, izbaudi garšu. Sāta sajūta klāt būs ātrāk, un pārēšanās paliks pagātnē.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu