Būsim zinoši: kāpēc nepieciešams D vitamīns? Vai varam to uzņemt solārijā vai sildoties pie aizvērta loga?

Foto: Roman Samborskyi, Ink Drop, Pixxsa, Regina Nogova/Shutterstock. Kolāža: TVNET
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

D vitamīns ir viens no visapspriestākajiem vitamīniem šobrīd. Mēdzam to dēvēt arī par saules vitamīnu. Kāpēc tas ir tik svarīgs? Vai saules mums ir pietiekoši un vai ar uzturu varam savu organismu nodrošināt ar nepieciešamo vitamīna daudzumu? Skaidro sertificētā uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Lai arī zināma ir vesela virkne dažādu vitamīnu un minerālvielu un to ietekme uz organismu, pētījumi joprojām turpinās un regulāri tiek atklātas jaunas to funkcijas un ietekme uz cilvēka veselību un pašsajūtu. Arī D vitamīns ir viens no šī saraksta.

Izsenis tiek uzskatīts, ka D vitamīns ir ļoti būtisks kaulu veselībai, jo ko tas dara? Tas palīdz kalcijam nonākt galamērķī, kas ir kauli. Attiecīgi, ja ir zems D vitamīna līmenis, tad kalcijs kaulos nevar nonākt un veidojas visdažādākās kaulu saslimšanas. Jo vairāk D vitamīns tiek pētīts, jo vairāk tā funkcijas tiek atklātas. "Par ko attiecībā uz D vitamīnu šobrīd runā visvairāk, ir tā ietekme uz imūnsistēmu. Pastāv jau diezgan labi un uzticami dati par to, ka D vitamīna deficīts ir saistīts ar gripu un saaukstēšanos, proti, tie cilvēki, kuriem ir nepietiekams, zems vai kritiski zems šā vitamīna līmenis, vairāk slimo ar saaukstēšanos un gripu nekā tie cilvēki, kuriem D vitamīna līmenis ir optimāls," skaidro uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Jau vairāk nekā gadu visā pasaulē cīnāmies ar Covid-19 pandēmiju, un, kā atklāj speciāliste, ir pētītas arī šīs slimības un D vitamīna saistība: "Par Covid-19 arī ir pieejami interesanti dati, par kuriem gan nevajadzētu spriest pārsteidzīgi, bet

tendence ir novērota - cilvēki, kuriem ir nepietiekams D vitamīns, viņi ar Covid-19 slimo ilgāk un smagāk. Bet tas nenozīmē, ka D vitamīns ārstē, bet gan ir atrasta saistība, ka deficīts ir saistīts ar smagāku slimības gaitu.

Attiecīgi katram drošības nolūkos būtu jārūpējas, lai šā vitamīna daudzums organismā būtu nepieciešamajā apjomā."

Bet par visu pēc kārtas. D vitamīna trūkums patiesībā ir ļoti iespaidīgs. Jau 2015. gada internistes Maijas Mukānes un endokrinologa Ingvara Rasas pētījums atklāj, ka nepietiekams D vitamīna līmenis ir aptuveni 82% iedzīvotāju. Pētījumi ir veikti atkārtoti, un absolūts vairums no tiem uzrāda ļoti līdzīgus rezultātus. Tātad - jā, par šo vitamīnu ir vērts runāt.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu