Vai, baudot maltīti, esi aizdomājies, kur ražoti izmantotie galda piederumi? Kāds mūsu lasītājs iesūtīja foto, vēloties noskaidrot, kur ir ražotas attēlā redzamās karotes un kādēļ tās ir atrodamas tik daudzās Latvijas virtuvēs. To pavaicājām  Talsu novada muzeja speciālistiem. Lūk, ko mums izdevās noskaidrot!

Šodien Talsi zināmi ar deviņiem pakalniem, ainavisko reljefu un diviem ezeriem, bet, kā izrādās, gleznainajai mazpilsētai ir visai tieša saistība ar leģendārajām karotēm, kas atrodamas teju katrā Latvijas virtuvē.

Septiņdesmitajos gados Talsos tika atklāta metālapstrādes rūpnīca – savulaik lielākais un slavenākais pilsētas uzņēmums. Rūpnīcā tika ražoti kvalitatīvi nerūsējošā tērauda izstrādājumi, tādēļ tautā tā mīlīgi tika iesaukta par “karotīšu cehu”. Talsu rajona laikraksts "Padomju Karogs" (Nr.7 (17.01.1970.)) vēstīja: “Ja, garām braucot, paskatāmies uz zemo, balto ēku Talsu-Valdemārpils ceļa malā, uz nedaudzajām būvēm pagalmā, tad liekas, ka te nav nekā sevišķa, savdabīga. Vēl bieži autobusu pasažieri pa vecam paradumam lūdz konduktorei biļeti līdz “karotīšu ceham”, nejūtot, kā aug un veidojas metālapstrādes rūpnīca “Talsi” un līdztekus tai darba darītāji.”

Kāda tad bija leģendāro karotīšu tapšanas vēsture?

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest