Ceļo ar garšu “Mājas kafejnīcu dienās” Suitu novadā 21.augustā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Raksta turpinājums
Foto: Publicitātes foto

Šo sestdien, 21. augustā, vēsturiskajā Suitu novadā (Alsungā, Jūrkalnē, Gudeniekos) norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas”. To ietvaros vietējie ļaudis uz vienu dienu vērs savas mājas durvis apmeklētājiem un cienās ar pašu gatavotiem ēdieniem, sniegs iespēju iepazīt bagāto suitu kulināro mantojumu un tradīcijas, dzirdēt suitu dziesmas un stāstus, kā arī baudīt citas kultūras un izklaides iespējas.

“Mājas kafejnīcu dienas” ir no Igaunijas aizgūta ideja, kas Latvijā iedzīvojusies jau trešo gadu un ir gaidīts notikums visiem, kuri mīl ceļošanu apvienot ar gardiem mirkļiem. Tā ir reize, kad savas durvis cilvēkiem atver ne tikai esošie ēdināšanas uzņēmumi, bet arī saimniecības un vietējie iedzīvotāji, kas ikdienā nenodarbojas ar ēdināšanu vai viesu uzņemšanu, bet īpaši šajās dienās atver savas sētas vārtus, lai cienātu viesus ar sava novada vai ģimenes īpašajiem ēdieniem. “Mājas kafejnīcu dienās” risinās arī dažādas kultūras programmas, iepazīstot vietējo tradīcijas. Šogad “Mājas kafejnīcu dienas” notiek visā Latvijā 32 apvidos no jūlija līdz pat oktobra sākumam.

Alsungā, Jūrkalnē, Gudeniekos viesus šo sestdien gaidīs 22 mājas kafejnīcas – pop-up kafejnīcas, ceptuves, īpašas ēdienu baudīšanas vietas, zemnieku saimniecības un tūrisma pērles, kas uzņems ar īpašu viesmīlību, radīs svētku atmosfēru un piedāvās unikālu piedzīvojumu.

Augusts ir ražas laiks – jau noņemti jaunie kartupeļi, burkāni, agrie kāposti, sīpoli un ķiploki. Gurķi un tomāti siltumnīcā ražo vienā laidā, mežā jau aug sēnes un ogas. Dārzos gatavojas āboli, vēl šur tur var atrast vēlās avenes un jāņogas, arī labība jau nokulta. Nu visa bagātība jāliek galdā!

Vietējie ļaudis priecēs apmeklētājus ar ēdieniem, kas gatavoti no ierastām un izcili garšīgām suitu tradicionālajām receptēm līdz pilnīgiem jaunatklājumiem. Galdā tiks celta skābputra, sklandrauši, suit' skābmaiz', kas cepta īstā maizes krāsnī, piena sakņu zupa ar siļķi, saldo ķiļķēnu zupa, gaļas bumbas, lauku tortes, plātsmaizes, “spangķocīši”, “rankaiņie pankopi” ar zemenēm, āra pannā cepti dārzeņi, kraukšķīgas bada pankūkas, štovēti kāposti ar desiņu, gaileņu zupa, saldais burkāna kruasāns, ribiņas ar spinātu biezeni, pavlovas, uz ugunskura gatavotas gaļas un zivju zupas, pašbrūvēts alus ar sieru, suitu pļavās vākta zāļu tēja un daudz kas cits. Kad vēders būs pilns, varēs iegādāties vietējo amatnieku un mājražotāju izstrādājumus un gardumus.

Bez gardiem ēdieniem mājas kafejnīcu norises vietas aicina baudīt arī plašu izklaides programmu. Būs dažādas meistarklases, piemēram, iespēja mācīties cept sklandrausi. Ar sporta zirgiem varēs doties izjādē, kā arī apskatīt, samīļot un pacienāt mājdzīvniekus ar viņu iemīļotajiem našķiem. Varēs piedalīties “Suitu draugu spēlē” ar krustvārdu mīklas un orientēšanās elementiem, kā arī doties pa spēļu un labirintu taku. Daudzas mājas kafejnīcas priecēs ar plašu fona mūzikas piedāvājumu – no Suitu sievām līdz akordeona un dūdu koncertiem. Arī par bērniem būs īpaši padomāts – varēs risināt īpašus uzdevumus, šaut ar loku, staigāt pa slackline jeb līdzsvara lenti, spēlēt dažādas galda spēles.

“Mājas kafejnīcu dienas” vēsturiskajā Suitu novadā būs arī īpašas ar savām norises vietām. Kādi saimnieki aicinās smelties spēku dabā, dziļa meža pašā vidū, simtgadīgu ozolu paēnā, bet citi – senajā jūras krastā ar pasakainiem saulrietiem un meža ieloku. Vēl citi aicina apmeklēt bioloģisko lauku sētu, kur koncertu sniegs gaiļi un piebalsos vistas, bet par jautrību visas dienas garumā gādās 7 kaķi. Kāda vienas dienas kafejnīca būs izveidota vietā ar vairāk nekā 150 gadu senu dzimtas vēsturi, kur joprojām saimnieko dzimtas pēcteči. Savukārt citi piedāvās baudīt senās Kurzemes viensētas burvību, pasēžot senas klētiņas pavēnī, baudot pašbrūvētu alu ar sieru un klausoties šo māju senatnes stāstos. Varēs ciemoties arī lauku sētā “Bērziņi” Jūrkalnē, kur cep maizi gandrīz 100 gadus vecā krāsnī pēc senām tradīcijām. Savukārt kādas barona virtuves saimnieces stāsta, ka barons 21. augustā atkal nebūšot mājās, tāpēc viņas apmeklētājiem dos iespēju nobaudīt gardumus no barona ēdienkartes.

Daudzi, kas piedalās “Mājas kafejnīcu dienās” un uzņem pie sevis apmeklētājus, arī ikdienā darbojas savā vietējā kopienā, rīko vai piedalās kultūras un citos notikumos savā novadā. Ir arī tādi, kas tieši ar dalību “Mājas kafejnīcu dienās” sāk savas pirmās iniciatīvas, veidojot īpašas vietas apmeklētājiem vai izmēģinot jaunas uzņēmējdarbības idejas. Daiga Kalniņa no Alsungas “Mājas kafejnīcu dienās” piedalīsies jau otro reizi. Viņa saimnieko “Mežvidos”, radot meža vidū aktīvu tūrisma vietu. “Mežvidos” izveidots nepieradināts bērnu laukums, kurā var kļūt par pavāru dubļu restorānā, eksperimentēt pie ūdens sienas, pārvērsties par meža feju vai pirātu. Tāpat saimniecībā tapis unikāls “Mežvidu labirints” 3300 kvadrātmetru platībā, kurā apmeklētāji var pildīt dažādus āķīgus uzdevumus, gan palauzot galvu, gan uzzinot daudz jauna, un orientēties, meklējot izeju no labirinta īpašajiem līkločiem.

“Mežvidu” saimniece: “Piedalāmies “Mājas kafejnīcu dienās”, jo kopumā aktīvi iesaistāmies dažādās aktivitātēs, kas veicina tūrismu un uzņēmējdarbību Alsungā, – tā ir lieliska iespēja iepazīstināt ciemiņus ar Alsungas apkaimes kultūru, tradīcijām un bagātajām garšām. “Mājas kafejnīcu dienas” Alsungā ir ļoti apmeklētāju iecienītas, un, kā pierāda mūsu pieredze, tā ir lieliska iespēja realizēt jaunas biznesa idejas. Tā pirms diviem gadiem piedalījāmies “Mājas kafejnīcu dienās” kopā ar Lailu Puķīti, kura piedāvāja apmeklētājiem ne vien pašas darinātos suitu tautastērpus un rotas, bet arī burkānu zapti. Zapte guva tik lielu apmeklētāju atzinību, ka Laila Puķīte reģistrējās kā mājražotāja un tagad ir vienīgā Latvijā, kas ražo burkānu zaptes.”

Arī šogad “Mājas kafejnīcu dienās” Daiga Kalniņa darbosies kopā ar Lailu Puķīti: “Mēs rūpēsimies par skaistu vietu meža vidū un izklaidēm, kas priecēs gan lielus, gan mazus, savukārt Laila cienās ar saviem gardajiem meistarstiķiem, tajā skaitā suitu tradicionālajiem ēdieniem un savu unikālo burkānu zapti, kā arī piedāvās pašas darināto suitu rokdarbus, suvenīrus par burkānu tēmu un suvenīru izmēra burciņas. Apmeklētājus arī priecēs suitu mūzikas instrumentu fona priekšnesums. “Mājas kafejnīcu dienas” būs svētki gan mums, gan apmeklētājiem!”

Visa informācija par vietām, dalībniekiem un ēdienkartēm katrā mājas kafejnīcā atrodama mājas lapā, kur izvietota arī karte ar "Mājas kafejnīcu dienām" noteiktos reģionos un datumos. Savukārt turpinājumā ieskats, kur gardēži var paviesoties vēsturiskajā Suitu novadā.

Atceries, ka nepieciešams ievērot kafejnīcu darba laiku un pieteikt savu apmeklējumu iepriekš.

Raksta turpinājums
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu