Špikeris sliņķiem: kā konservēt gurķus ātri un bez liekām klapatām (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Pilnā sparā rit gurķu konservēšanas sezona, un sociālajos tīklos lietotāji labprāt dalās ar pārbaudītām metodēm, kā vienkāršot šo piņķerīgo procesu. Apkopojām pieredzējušu konservētāju padomus no dažādām kulinārijas cienītāju domubiedru grupām, lai uzzinātu, kā ieburkot kraukšķīgus marinētos gurķīšus ātri un bez liekām pūlēm.

Slinkās metodes burku un vāciņu sterilizēšanai

Izrādās, daudzi jau sen ir atzinuši par lieku tādu darbību kā tukšo burku un vāciņu karsēšana cepeškrāsnī. Daudz ātrāk un vienkāršāk ir uzticēt šo darbiņu trauku mazgājamai mašīnai – tā gan izmazgās, gan krietni izkarsēs burkas, un rezultātā tās būs sausas un gatavas izmantošanai.

"Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam" lietotāja Kristīne dalās pieredzē:

"Nekad neesmu karsējusi ne burciņas, ne vāciņus. Izņemu burciņas no trauku mašīnas, uzskrūvēju vāciņus, salieku maisiņā un uz bēniņiem prom!

Kad vajag, atnesu maisiņu, atskrūvēju burkas un leju jebkādu saturu iekšā (sulas, ievārījumus, dārzeņu konservus utt. Vāciņus gan notīru ar šņabī iemērktu vates pikuci. Gadiem jau tā. Nezinu, kas ir "salūts" pagrabā."

Ja trauku mazgājamās mašīnas nav, konservēšanas guru iesaka izmazgāt burciņas un vākus, iztrinot ar pārtikas sodu, un tad burkas vēl slapjas ielikt mikroviļņu krāsnī.

Catherine raksta: "Es mazgāju burkas un vākus, arī iepriekš lietotus, ar karstu ūdeni un sodu – ne reizi 15 gados nav bijis "salūts", bet es gan pēc tam karsēju virs tvaika, man ir tāda uzparikte, kas katlā liekama, un vākus apleju ar verdošu ūdeni."

Uldis norāda, ka izmanto mikroviļņu krāsni:

"Es pat bez sodas burkas mazgāju, lieku mikrenē, ja vairāk vajag, tad cepenē."

Puslitra burkas mikroviļņu krāsnī uz maksimālo jaudu karsē 3 minūtes, litra burkas – 4 minūtes, trīslitru burkas – aptuveni 5 minūtes. Atceries, ka

burku vāciņus nekādā gadījumā nedrīkst karsēt mikroviļņu krāsnī, jo tie ir no metāla

– tos sterilizē, pārlejot ar verdošu ūdeni, un nožāvē saliktus uz papīra dvieļiem vai arī iztrinot ar vates tamponu, kas piesūcināts ar degvīnu vai spirtu.

Slinkās gurķu konservēšanas metodes izcilam rezultātam

Pārskatot receptes, tā vien šķiet, ka gurķu konservēšanas metožu ir teju tikpat daudz, cik konservētāju. Daudzi izvēlas sarežģītāko ceļu - iepriekš gurķus vairākkārt pārlejot ar verdošu ūdeni un pēc tam vēl pasterizējot burkas lielā katlā, kas piepildīts ar verdošu ūdeni. Virtuve ir pilna ar ūdens tvaikiem, bet pats konservētājs pārguris, nosvīdis kā pirtī, turklāt, ņemot ārā smagās, karstās burkas no verdošā ūdens tovera, ik reizi jāsatraucas par to, lai kāda kaprīzāka burka nesaplīstu.

Foto: Shutterstock

Atjautīgākie konservētāji ir iemanījušies tikt pie izcila rezultāta, iztiekot bez augšminētajām klapatām. Lūk, viņu padomi, ko vērts likt aiz auss un izmēģināt praksē!

Ieva uzskata, ka nav nepieciešams visu sarežģīt:

"Vajag tīrās burkās salikt visas sastāvdaļas, protams, arī gurķus. Atsevišķi uzvārīt marinādi un vārošu liet burkās. Aiztaisīt, satīt siltās segās un viss! Nākamajā dienā vēl siltas burkas liek tur, kur katram iespējams. Ilgiem gadiem pārbaudīta recepte."

"Facebook" grupā, kurā ar receptēm un padomiem dalās marinētāji un konservētāji, Liene atklāj savu gadiem pārbaudīto metodi: "Gurķus ber katlā ar verdošu ūdeni uz 2-4 minūtēm, līdz tie maina krāsu. Citā katlā uzvāra marinādi. Ūdeni nolej, gurķus uzreiz pilda burkās, kur jau saliktas garšvielas un pārējās piedevas, lej pāri verdošo marinādi, skrūvē ciet vākus, un līdz nākamajam rītam burkas atstāj kārtīgi sasegtas zem segām. Nu jau 10 gadus tā taisu."

Burku pasterizēšana cepeškrāsnī

Ja nu kāds tomēr uzskata, ka pasterizēšana nodrošinās labāku rezultātu, lai labāk izmanto t.s. cepeškrāsns metodi, lai nebūtu jānoņemas ar verdoša ūdens kastroļiem. Burkās satupinātos gurķus, kas pārlieti ar siltu marinādi, saliek cepeškrāsnī uz restēm tā, lai burkas nesaskartos. Uz burkām saliek vāciņus, bet tos neaizskrūvē!

Uzregulē 100 grādu temperatūru un karsē burkas tik ilgi, līdz gurķi ir mainījuši krāsu.

Kad cepeškrāsns ir uzkarsusi un burku saturs sasniedzis vārīšanās temperatūru, 0,5 l burkas pasterizē aptuveni 10 minūtes, 0,75 l burkas – 15 minūtes, 1 l burkas – 20 minūtes. Pēc tam burkas uzmanīgi izņem no krāsns, sarindo uz sausas (!) virsmas, uzreiz aizskrūvē vākus un atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Ja arī tev ir kāds pārbaudīts padoms, kā ieburkot gurķus ātri un vienkārši, dalies ar pieredzi komentāros!

Veiksmi konservēšanā!

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu