Divi vienkārši veidi, kā saglabāt zaļumus svaigus nedēļām ilgi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Vitamīniem pārpilnās dilles, pētersīļus, baziliku un citus zaļumus vasarā izmantojam ēdienu gatavošanai teju katru dienu. Tiesa gan, svelmaini karstajos laikapstākļos ir visai sarežģīti saglabāt zaļos lakstus svaigus ilgi. Sarežģīti gan, bet ne neiespējami - mums padomā ir divi vienkārši paņēmieni, kā paildzināt zaļumu mūžu ledusskapī pat vairākas nedēļas.

Ledusskapī pareizi uzglabāti, zaļumi nezaudēs sulīgumu, reibinošo aromātu un lieliskās garšas īpašības pat 2-3 nedēļas.

Metode ar zaļumu kātu apgriešanu

No tirgus vai dārza pārnesto zaļumu buntes vispirms rūpīgi jāpārskata – bojātās daļas nogriež. Pēc tam zaļumus kārtīgi noskalo zem vēsa ūdens strūklas, liek aizvākojamā plastmasas vai stikla traukā un pārlej ar vēsu ūdeni. Uz nakti trauku ievieto ledusskapī.

Trauku izņem no ledusskapja, ūdeni nolej, ar asu nazi apšņikā zaļumu kātus – tos var salikt aizskrūvējamā stikla burciņā vai ievietot vairākkārt aiztaisāmā maisiņā un ievietot saldētavā, lai izmantotu buljoniem, zupām un sautējumiem. Vēl viens variants –

zaļumu kātus var sasmalcināt, sabērt formiņās, kas paredzētas ledus saldēšanai, pārliet ar eļļu un likt saldētavā.

Nākamajā dienā kubiņus izņem no ledus formiņas, saber piemērotā konteinerā vai maisiņā un liek atpakaļ saldētavā. Ziemā katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.

Foto: Shutterstock

Aizvākojamo trauku izklāj ar uzsūcoša materiāla dvielīti vai vairākās kārtās salocītu marli, saliek traukā zaļumus, cenšoties tos nesablīvēt pārāk cieši. Trauku aizvāko un uzglabā ledusskapī, izmantojot zaļumus pēc nepieciešamības turpmākās 2-3 nedēļās.

Metode bez zaļumu kātu apgriešanas

Ir vēl kāda pārbaudīta metode, kā ilgstoši saglabāt zaļumus, iztiekot bez kātu apgriešanas. Vispirms – gluži kā iepriekšējā variantā, pārlasītus zaļumus noskalo un uz nakti liek ledusskapī, pārlietus ar ūdeni. Nākamajā dienā izņem zaļumu bunti no ledusskapja un nopurina lieko ūdeni. Tad buntes augšpusi ievīsta plānā polietilēna maisiņā, bet kātus liek burciņā, kas piepildīta ar vēsu ūdeni. Burciņu liek ledusskapī, gluži kā puķu vāzi.

Arī šī metode garantē, ka zaļumi nezaudēs svaigumu vismaz divas nedēļas. Tiesa gan, šajā gadījumā burciņā ik pēc 3-4 dienām nepieciešams nomainīt ūdeni. Jāņem vērā, ka, šādi uzglabājot dažādu veidu zaļumus, tos nepieciešams iepriekš sagrupēt, katru veidu uzglabājot atsevišķā traukā.

Veseli ēduši!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu