Kā pagatavot krāsainu Jāņu sieru bez mākslīgām krāsvielām?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Privātais arhīvs

Tradicionālās Jāņu siera receptes apnikušas? Vēlies pārsteigt draugus ar savu kulināra talantu? Ļaujies eksperimentam un, sekojot mūsu padomiem, pagatavo krāsainus siera ritulīšus. 

Krāsainā Jāņu siera noslēpums ir pavisam vienkāršs — dabīgie augļu un dārzeņu pulveri, kurus plašā klāstā var nopirkt, piemēram, šeit.

Izmantojot melleņu pulveri, iespējams pagatavot sulīgi violetu sieru, biešu pulveris sieram piešķirs sārtu nokrāsu, brokoļu vai pētersīļu pulverris gādās par zaļu toni, bet, lai pagatavotu saulaini dzeltenu Jāņu sieru, izmanto ķirbju pulveri vai kurkumu.

Turklāt siers iegūs ne vien interesantu krāsu, bet, atkarībā no pievienotā pulvera daudzuma, arī vairāk vai mazāk nojaušamas garšu nianses. Izklaidējot jāņabērnus, var sarīkot degustāciju, liekot uzminēt, kāds pulveris pievienots katram no sieriem.

Foto: Privātais arhīvs

Kad pulveri sarūpēti, atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko Jāņu siera recepti un sekot izvēlētās receptes soļiem, tikai ar to atšķirību, ka

brīdī, kad siera masai jāber klāt ķimenes, pievieno arī izvēlēto daudzumu augu pulvera, to kārtīgi iemaisot siera masā.

Siera masas iekrāsošanai pietiks ar pāris tējkarotēm augu pulvera. Ņem vērā — jo vairāk pulvera pievienosi, jo intensīvāka būs siera krāsa un garša.

Divas Jāņu siera siešanas pamatmetodes

Kā skaidrots žurnālā "Lauku sēta" (2021. Nr.6 (14), Jāņu sieru var gatavot pēc divām metodēm.

Klasiskā skābpiena metode paredz, ka vispirms karsē pienu vai vājpienu, tad pievieno biezpienu un maisot turpina karsēšanu, līdz  atdalās sūkalas. Tad katlu ņem nost no uguns, nolej sūkalas, biezpiena masu liek atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, ķimenes, sāli un maisot atkal karsē. Beigās pievieno sviestu vai saldo krējumu — attiecīgi siers sanāks cietāks.

Foto: Privātais arhīvs

Otrs variants — karsēt treknu lauku pienu. Īsi pirms vārīšanās pienam pievieno sakultas olas, sāli un ķimenes. Maisot sagaida, līdz masa sāk vārīties, tad pievieno šļuku citronu sulas vai etiķa. Skābuma ietekmē veidojas siera graudi un atdalās sūkalas. Vēl mazliet pakarsē, lej marlē, notecina, uzliek slogu un ļauj nostāvēties pāris stundu.

Noderīgi padomi siera siešanā

  • Pretēji pieņemtajam uzskatam, ka siers sanāks tikai no lauku piena, var izmantot arī veikala pienu, bet tad jāizvēlas vistreknāko pieejamo.
  • Biezpienam jābūt sausam un vislabāk pāris dienu nostāvējušam. Pavisam svaigs biezpiens neder, jo tad piens var “nesaiet” sierā. Ja tā tomēr gadās, tad glābt to var pievienojot citronu sulu vai citu skābinātāju.
  • Ļaujoties eksperimentiem, ķimenes var aizstāt ar kaņepju sēklām vai sev tīkamām garšvielām.
  • Lai siera masa nepielīp pie marles, tā jāsamitrina ar ūdeni.
  • Jo treknākas sastāvdaļas, jo siers sanāks mīkstāks un garšīgāks.
  • Jo ilgāk siera masu karsē, jo tas kļūst cietāks.

Lūk, Jāņu siera receptes, kuras vari izmantot krāsu un garšu eksperimentiem!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu