Seši noteikumi slaidumam uz palikšanu

Kanādas speciālista versija
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: RossHelen/Shutterstock.com

Kanādas nefrologam Džeisonam Fangam, vairāku bestelleru grāmatu par diabētu un aptaukošanos autoram, ir sava teorija par svara zaudēšanu. Pēc ārsta domām, kaloriju skaitīšana un sports nepalīdzēs organismam atgriezties normālā stāvoklī. Fangs pie aptaukošanās vaino nevis slinkumu, bet gan hormonālo nelīdzsvarotību. Dakteris Fangs iesaka nevis atteikties no ēdiena, bet veidot uzturu tā, lai normalizētu insulīna līmeni, raksta "Postimees".

#1 Mazāk saldumu

Cukurs tāds, kādu to pazīstam šodien, nav pastāvējis vienmēr. Tā vietā mūsu senči ēda augļus un ogas. Granulētais cukurs ir rafinēti ogļhidrāti, tas ir, rūpnieciski ražoti ogļhidrāti. To ēšana noved pie ilgstoša insulīna pieauguma organismā.

Dr. Fangs atgādina, ka mūsdienu pārtikas produktos esošais cukurs ir paslēpts zem saharozes, fruktozes, glikozes, maltozes, melases, dekstrozes, hidrolizētas cietes, medus, kukurūzas saldinātāja un agaves nektāra. Uzmanīgi jālasa etiķetes!

#2 Atteikšanās no uzkodām

Kanādiešu ārsts uzskata, ka nepastāv veselīgas uzkodas jēdziens.

Fangs ir pārliecināts: ja cilvēks būtu piemērots nemitīgai košļāšanai, viņš piedzimtu par govi. Bieža ēšana, pēc ārsta domām, izraisa insulīna rezistenci. Cilvēka ķermenis izrādās imūns pret insulīnu, kas paredzēts glikozes izplatīšanai šūnās. Tā kļūst par daudz, un cilvēks kļūst formīgs, lai neteiktu citādāk.

Viņš atgādina, ka insulīna rezistence var rasties gan ar augļu un dārzeņu uzkodām, gan parastām uzkodām. Arī gāzētie dzērieni ietilpst šajā sarakstā. Arī šķidras kalorijas ir kalorijas un ir jāņem vērā.

#3 Brokastis nav obligātas

Ir vispārpienemts, ka brokastis ir neatņemama cilvēka uztura sastāvdaļa. Uzskata, ka brokastis "iekustina" kuņģi un "pamodina" ķermeni. Tomēr Fangs ir citās domās. Viņš min franču piemēru, kuru kultūrā trūkst sulīgu brokastu, bet allaž ir kafija. Un šī ir viena no slaidākajām tautām.

Foto: unsplash.com

Ir zināms, ka cilvēkam nav nepieciešams ieturēt brokastis, lai pamostos. Lai organisms varētu sākt dienu, ķermenis pa nakti ir saražojis visu nepieciešamo, un tas sāk darboties uzreiz pēc pamošanās. Brokastis nav obligātas, bet gan pēc paša sajūtām, tāds ir kanādieša viedoklis.

#4 Mazāk pārstrādātu produktu

Pārstrādāti pārtikas produkti nav labvēlīgi organismam. Sākotnēji šāds ēdiens ir pilns ar barības vielām. Bet rūpnieciskas apstrādes dēļ tas zaudē visas vērtīgās īpašības. Tas jo īpaši attiecas uz šķiedrvielām, kas nepieciešamas pareizai zarnu darbībai.

Dakteris Fangs iesaka biežāk gatavot mājās, labi pārzinot sastāvdaļas, kuras tiek izmantotas. Eksperts iesaka arī izvairīties no pusdienu sildīšanas mikroviļņu krāsnī.

#5 Jāēd "labie" tauki

Savulaik, runājot par diētām, tauki allaž bija "sliktie zēni", tāpat kā kalorijas mūsdienās. Faktiski pētījumi liecina, ka tauki palīdz aizsargāt ķermeni no papildu kilogramiem.

Speciālists atgādina, ka veselīgie tauki ir, piemēram, olīveļļa, kokosriekstu eļļa un pat sviests. Arī speķis. Papildus tiem "labos" taukus vajadzētu iegūt no riekstiem, piena produktiem un zivīm.

To pašu var teikt par olbaltumvielām. Eksperti iesaka atteikties no olbaltumvielu kokteiļiem un to vietā pievērsties dabīgiem produktiem - gaļai, pienam un zivīm. Tomēr jāatceras, ka olbaltumvielu norma uzturā ir no 20 līdz 30% no patērēto kaloriju daudzuma.

#6 Intervālā ēšana 

Dakteris Fangs iesaka atpūtināt kuņģi. Patiesībā, protams, tas vienmēr strādā, un pārtikas pārstrāde ir tikai viens no tā tiešajiem pienākumiem. Tomēr ir ierasts, ka 21. gadsimtā dzīvojošie pārslogo kuņģi, tāpēc ķermenis strādā vairāk, nekā vajadzētu.

Eksperts iesaka periodiski atturēties no ēdiena. Tomēr šo metodi ieteicams izmantot speciālistu uzraudzībā. Pretējā gadījumā pastāv iespēja kaitēt veselībai.

Aicinām pirms kādas diētas izmantošanas konsultēties ar ārstu vai uztura speciālistu!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu