Neciešamās augļu mušiņas jeb drozofilas: kur rodas un kā atbrīvoties? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Anne Webber/Shutterstock.com

Ražas laiks, jā, un mājās pilns ar dažādiem dārza labumiem. Skaisti, veselīgi un garšīgi, bet līdz ar tiem nereti mājās uzrodas arī nelūgti ciemiņi - augļu mušiņas jeb drozofilas. 

Mājās esi ievērojis sīciņus, lidojošus, nepatīkamus un galvenais - nelūgtus viesus? Tagad, kad daba devīga, mūsu virtuves piepildītas ar ar dārzeņiem, augļiem un ogām, un daudzās mājās mēdz uzrasties arī nelūgtie viesi - augļu mušiņas jeb drozofilas.

Mušiņu nosaukums nav arī gluži nejaušs, jo tieši augļu un dārzeņu sulas tās visvairāk piesaista. Bet, kas svarīgi, - ne svaigu, tieši tādu, kas jau pastāvējuši un pat sākuši bojāties.

Vai neko tādu neesi atstājis uz galda vai atkritumu tvertnē? Tad rūpīgi apskati savus istabas augus. Protams, labāk ir atstāt nokritušās lapas un ziedlapiņas podos, lai mājās esošie ziedi saņemtu papildu uzturu no atlikušajām organiskajām vielām. Bet mitras augsnes virspusē šīs puvušās lapas var būt arī kā ielūgums augļu mušām.

Kā ar tām cīnīties?

Pirmais, kas jādara, lai atbrīvotos no augļu mušiņām, ir atbrīvoties no visa, kas tām varētu patikt:

  • Neatstāj svaigus augļus un dārzeņus ilgstoši uz galda, īpaši, ja tie ir sagriezti un sasulojušies. Noslēdz trauku, bet vislabāk uzglabā ledusskapī;
  • Tas pats attiecas arī uz ēdienu pārpalikumiem - visu uzglabā hermētiski noslēgtos traukos.
  • Neatstāj izlietnē ilgstoši netīrus traukus;
  • Regulāri iztukšo atkritumu tvertni;
  • Mēģini noņemt trūdošās lapas un ziedus no puķupodiem. Ja zeme ļoti mitra un izskatās appelējusi - pārstādi augus vai uzber kārtiņu svaigas, sausas zemes;
  • Neaizmirsti izmest pārtikas atliekas, kas uzkrājušās mājdzīvnieku bļodiņās, un tās regulāri mazgāt - arī ēdiena trauki liekas saistoši šīm mušām;
  • Regulāri vēdini telpas.

Ko darīt, ja mušiņas ir jau savairojušās?

Sāc ar visām iepriekšējām darbībām, lai atbrīvotos no labvēlīgas vides to dzīvošanai.

Lai arī pastāv dažādi ķīmiski līdzekļi, iesakām izmantot dabīgas metodes, piemēram, kādā nelielā glāzē vai burciņā ieliec augļa gabaliņu vai ielej sulu, nosedz to ar papīra dvieli, bet tajā uztaisi nelielu caurumiņu, lai mušiņas tiktu iekšā, un atstāj uz kādu laiku. Mušas, kā jau mušas, dosies turp, kur viņām kāds kārums. Kad saime salīdusi traukā, veikli aizskrūvē trauciņu vai ieliec maisiņā un atbrīvojies no nelūgtajiem viesiem.

Tāpat vari ielikt kādu augļa šķēli maisiņā. Kad mušiņas salidojušas, maisiņu veikli aizsien un no tā atbrīvojies.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu