10 dārzeņi, kas lieliski garšos, pagatavoti uz grila

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shebeko/Shutterstock.com

Kad iedomājamies par grilēšanu, pirmais nāk prātā klasiskais cūkgaļas šašliks vai grilēta vista, tomēr nevajadzētu aizmirst par dārzeņiem, kas būs ne vien veselīgi, bet arī ļoti garšīgi un fantastiski papildinās maltīti.

Grilēt var principā jebkuru dārzeni. Svarīgi tos nesadedzināt un, lai garšotu vēl labāk, papildināt ar garšvielām. Tomēr ir virkne dārzeņu, kuri, uz grila pagatavoti, garšos patiesi fantastiski, un, iespējams, gaļu nemaz tik ļoti nekārosies.

Kā sagatavot grilu dārzeņiem?

Lai dārzeņi nepieliptu, pārliecinies, ka grila režģi ir tīri. Ļauj restei karsēties 10 līdz 15 minūtes, lai sadedzinātu visus restēs iestrēgušos ēdienus, pēc tam notīri ar drāšu birsti. Tālākais solis - ieeļļo to. Te palīdzēs papīra dvielis, kas salocīts vairākās kārtās un piesūcināts ar eļļu. Ņem vērā - izmanto eļļu, kas paredzēta augstām temperatūrām, lai tā nedegtu un nedūmotu, tādējādi sabojājot dārzeņu garšu.

Ko grilēt?

Sēnes

Aromātiskajām sēnēm ir gaļīga tekstūra, kas, protams, ir ļoti piemērota grilēšanai. Neliela izmēra sēnes vienkārši jāapziež ar eļļu vai marinādi, var vērt uz iesmiem, likt uz restes vai cept ietītas folijā, lai tās neizkristu cauri režģim.

Lielākas sēnes, piemēram, portobello, var grilēt veselas vai sagrieztas biezās šķēlēs. Grilē uz vidējas vai vidēji augstas uguns aptuveni 8 līdz 15 minūtes, atkarībā no sēņu lieluma, vai arī novērtējot tās vizuāli - tām jākļūst mīkstām un skaisti brūnām.

Ziedkāposti

Ziedkāposta grilēšana ir izcils veids, kā dārzeni ar ne visai izteiksmīgu garšu, pārvērst par bagātīgu, saldām notīm bagātīgu ēdienu. Kāposta galviņa jāsagriež biezās šķēlēs, jāapsmērē ar eļļu vai marinādi, kas veidota uz eļļas bāzes. Neaizmirsti arī par iecienītajām garšvielām. Grilē vidējā karstumā aptuveni 5 minūtes no katras puses, līdz redzi, ka kāposts kļuvis patīkami brūns.

Sparģeļi

Skaistie, zaļie kāti ir izcili piemēroti grilēšanai. Apslaki tos ar eļļu, liec uz restēm, pārliecinoties, ka tie neiekritīs oglēs. Cepšanas laikā tos vajag rūpīgi pieskatīt un apgrozīt, jo tie ļoti ātri gatavojas.

Pirms pasniegšanas uzber šķipsnu sāls un pārslaki ar citrona sulu.

Baklažāni

Vēl viens "gaļīgas" tekstūras dārzenis ir baklažāns. Tas lieliski uzsūc īpašo grilēšanas garšu un smaržu. Griez to garenās biezās šķēlēs. Ideāli to uz aptuveni stundu iemērkt sālsūdenī. Tad nosusini, apsmērē ar eļļu un grilē vidēji 8 minūtes, neaizmirstot apgriezt. Uz dārzeņa izveidosies skaisti grila restes raksti, un tekstūra būs zīdaini mīksta, viegli caurdurama.

Kukurūza

Kukurūzas vālīšu grilēšana ir ierasta Amerikā, bet nu arī pie mums tā kļūst arvien populārāka. Kukurūzu ar visu apvalku grilē augstā temperatūrā, ik pēc dažām minūtēm apgrozot. Kopējais cepšanas laiks ir aptuveni 15 minūtes. Ārpusē tā būs apsvilusi melna, bet ēdamā daļa iekšpusē pasakaini koši dzeltena. Ļauj vālītēm nedaudz atdzist, pirms atbrīvo no apvalka. Ja vēlies, pēc tam vēlreiz liec uz grila, lai piešķirtu nedaudz brūnuma pašiem kukurūzas graudiņiem.

Romiešu salāti

Jā, arī salātiem uz grila ir vieta! Pārgriez salātu galviņu gareniski uz pusēm, grilē 2 minūtes no katras puses un tad pasniedz ar iecienīto salātu mērci un piedevām. Ar vistas gaļu saderēs izcili.

Starp citu - arī mūsu pašu zaļais kāpostiņš, cepts uz grila, izskatās un garšo debešķīgi.

Paprika

Grilēšana izceļ paprikas saldeno garšu un maina tekstūru no cietas uz patīkami kraukšķīgi mīkstu. Lai būtu gan šī mīkstā daļa, gan nelielais kraukšķis, izmanto lielus gabalus, Miziņai ļauj pat nedaudz apdegt, tādējādi iegūstot lielisku garšu. Dārzeni no mizas pirms ēšanas var atbrīvot, lai nejustu rūgtumu.

Briseles kāposti

Ļaujies dārzeņu daudzveidībai un neizvairies no šiem apaļajiem bumbulīšiem. Griez tos uz pusēm, neaizmirsti par eļļu un sāli. Cep uz restēm vai uz iesma aptuveni 10 minūtes, periodiski apgrozot. To ārējām lapiņām jābūt nedaudz tumšāki brūnām, bet viducim koši zaļam - tad būs īstais smeķis.

Avokado

Šo negaidīji grilēšanas sarakstā? Lai arī no bioloģijas viedokļa avokado ir auglis, uztveram to vairāk kā dārzeni, jo izmantojam ļoti daudzos "sāļajos" ēdienos. Pārgriezts uz pusēm un vidēji 2 minūtes apgrilēts, avokado sniegs jaunu garšu baudījumu. 

Tomāti

Protams, kur bez šiem dārzeņiem (lai arī būtībā ogas).  Var grilēt jebkurus tomātus, bet vislabāk garšos mazie tomātiņi, pagatavoti ar visu ķekaru. Tos ietauko un cep uz restes, līdz miziņa kļūst brūna un sāk plīst pušu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu