Katras labas zupas, arī dažādu mērču pamats ir gards, piesātinātām garšām bagāts buljons. Veikalu plauktos varam atrast visdažādākos buljona kubiņus, kas ļauj ietaupīt buljona pagatavošanai nepieciešamo laiku, bet kas veselīgāk?
Kas veselīgāk un kāpēc: buljons no gaļas vai buljona kubiņiem
Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga raidījumam "Pārtikas revidents" skaidro: ja gatavo buljonu mājās, priekšroka jādod buljonam no gaļas, zivs vai dārzeņiem. “Buljona kubiņos diemžēl atrodami palmu tauki, kas, protams, ir nelielos daudzumos, bet palmu taukos 50% ir piesātinātie tauki, kas var vairot kopējo holesterīna daudzumu, tāpēc tā nebūs veselīga izvēle.”
Viņa arī piebilst, ka buljona kubiņos ir daudz sāls, kas ir viens no riska faktoriem sirds un asinsvadu slimībām. Sertificēta uztura speciāliste rekomendē vārīt buljonu pašiem, pievienojot dažādus garšaugus, lai pilnveidotu buljona garšu, lai arī tas būs ilgāk un darbietilpīgāk, nekā izmantot buljona kubiņus, jo ātrs rezultāts ne vienmēr būs labākais un vērtīgākais.