Vai putru vārīt īsāku laiku ir veselīgāk? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Katarzyna Hurova/Shutterstock.com

Putra. Kādreiz šķita, ka tas ir ēdiens, kuru pasniedz brokastīs tikai bērniem, bet tagad viss ir citādāk. Šo ēdienu savā uzturā iekļauj arvien vairāk cilvēku. Bet kā ar gatavošanu? Vai vārīšanas ilgums ietekmē to, cik putra galarezultātā veselīga?

Ievērojot to, ka mainījies uz iecienītās pārslu pakas norādītais gatavošanas laiks - no 15 minūtēm uz 8 minūtēm, raidījuma "Pārtikas revidents" skatītājai radās jautājums, vai īsāks gatavošanas laiks putru padara veselīgāku. 

Uztura speciāliste Baiba Iskrova skaidro, ka tā patiešām arī ir, ka putru var vārīt arī īsāku laiku, lai nezustu vitamīni.

“B grupas vitamīni ir tie, kas var pazust, produktu termiski apstrādājot; zudums var būt pat 43% no sākotnējās vērtības. Ja runā par vārīšanas laiku, jāņem vērā tas, cik minūtes ir rakstīts uz paciņas. Ja rakstīts 8 minūtes, tad arī jāvāra 8 minūtes.”

Bez tam ļoti veselīgi ir arī kombinēt pārslas, jo graudi ir dažādi. Uztura speciāliste uzsver, ka, pirmkārt, putra kā maltīte neapniks, ēdot visu laiku vienu un to pašu. Otrkārt, graudu sastāvs nav identisks, jo atšķiras minerālvielu, vitamīnu un šķiedrvielu daudzums, tāpēc, dažādojot un kombinējot putras, varēsim uzņemt bagātīgāku vitamīnu un minerālvielu klāstu.

“Nav tādas vislabākās un visveselīgākās. Ir putras, kuras būtu vēlams ēst retāk, kas ir rīsu pārslu putra, mannā putra, bet visas pārējās, kas ir griķu, miežu un auzu, jebkurā kombinācijā būs ļoti labas putras,” stāsta Baiba Iskrova.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu