Kāpēc senioriem maltītes jāplāno rūpīgāk?

Iesaka profesors!
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: George Rudy/Shutterstock.com

Katra vecuma grupa ir īpaša, un tai raksturīgas savas iezīmes. Vecumdienās fiziskas izmaiņas cilvēkā notiek no matu galiņiem līdz papēžiem, tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību veselīgam, sabalansētam uzturam.

Profesors Jānis Zaļkalns raidījumam “Pārtikas revidents” atklāj, kā senioriem, mainot uztura un ēšanas paradumus, uzlabot veselību un pašsajūtu.

Kad mēs ēdam, sāk darboties kuņģis, aizkuņģa dziedzeris, žults un zarnas. Bet, kad mēs novecojam, šie procesi kļūst lēnāki. Tā kā gremošanas sulas izdalās lēnāk un mazāk, dažkārt senioriem vienkārši mazāk gribas ēst. Taču Rīgas Stradiņa universitātes profesors un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gerontoloģijas klīnikas vadītājs aicina seniorus ievērot rutīnu un ēst regulāri.

“Ja mēs runājam par gremošanas traktu un ēšanu, tad es teiktu, balstoties manā pieredzē un zinātnē,  ka

senioru gadu cilvēkam vajadzētu ēst biežāk un mazām porcijām.

Teiksim reizi divarpus stundās. Un nedalīt tā īpaši – lielās ēdienreizes un mazās, jo nav labāka gremošanas sulu kairinātāja par pārtiku.”

Zaļkalns arī stāsta, ka, ja cilvēks nav paēdis, viņš dzīvo hipovitaminozē, kuras ietekmē imūnsistēma kļūst vājāka un organisma veselība, kas vecumdienās jo īpaši ir savstarpēji vienots veselums, sāk brukt kā kāršu namiņš: “Tāpēc vecāka gadagājuma cilvēku veselības vai, pareizāk sakot, neveselības variantā nebūs viena vai divas slimības, bet būs 7, 9, 11, nevis tāpēc, ka ārsti neprastu palikt simptomus palikt zem vienas cepures, bet tāpēc, ka tās patiešām ir dažādas slimības.”

Vecumdienās ķermenī samazinās arī vēl kas - ūdens daudzums. Gandrīz 78% cilvēka ķermeņa ir ūdens. Un

vecumdienās mēs tā kā izžūstam, proti, ūdens daudzums samazinās pat līdz 10%. 

“Izžūšanas procesu ietvaros novecošanās gaitā ir raksturīga osteoporoze, kas skar gan vīriešus, gan sievietes. Kauli kļūst trausli,” skaidro profesors.

Tāpēc, jo īpaši senioru vecumā, šķidrums jāuzņem regulāri. Ūdens ir vajadzīgs ne tikai kauliem, bet arī galvas smadzenēm un gremošanas traktam. Profesors Jānis Zaļkalns pamāca: “Šis cilvēks – ūdens manta – novecošanās gaitā zaudē līdz pat 15% ūdens. Te arī ir vēl viens arguments, kāpēc nekad nevar un teikt - nu, ja negribi, tad nedzer.”

Starp citu - jo regulārāk lietosim šķidrumu, jo ilgāk, iespējams, arī pilnvērtīgi jutīsim ēdienu un dzērienu garšu,

stāsta profesors: “Tas ir saistīts ar mēles kārpiņām, jo tradicionālo garšu – saldās un sāļās - kārpiņas atrodas vairāk mēles galā, nu un, protams, novecošanas gaitā un varbūt jau arī no pieminētā šķidruma lietošanas tradīcijām mūža garumā šīs kārpiņas atrofējas.”

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu