Avokado: kas vērtīgs, kā izvēlēties, uzglabāt un gatavot

FOTO: Natali Zakharova/Shutterstock.com

Avokado dzimtene ir Dienvidamerika, un acteku vidū tie tika uzskatīti par svētu augli. Vēl pavisam nesen avokado ēda tikai īsteni gardēži, tagad šo augli var atrast ļoti daudzās virtuvēs. Ko tev vajadzētu zināt par avokado?

Kā izvēlēties un uzglabāt?

Augļus, pateicoties to popularitātei, tagad var iegādāties visos pārtikas preču veikalos. Visbiežāk var iegādāties:

  • Hass šķirnes augļus - ar cietāku un tumšu, pat violetu mizu, kam raksturīga riekstu nots pēc garšas;
  • Fuerte - garenākas formas, plānāku un gaišāku mizu - mīkstums iedzeltenā krāsā. 

Abu avokado šķirņu mīkstumā, pakļaujoties pirksta spiedienam, vajadzētu izveidoties nelielai iedobei, bet  pēc tam atgriezties sākotnējā formā. Ja šis iespiedums saglabājas, tas norāda, ka auglis ir pārgatavojies.

Lai avokado nenogatavotos pārāk ātri, tos uzglabā zemā temperatūrā.

Ja augļus pārgriež uz pusēm, tad tieši tā daļa, kurā palicis kauliņš, ir piemērotāka uzglabāšanai. Lai avokado nekļūtu brūns un nesabojātos, tas jāievieto noslēgtā plastmasas traukā vai jāietin pārtikas plēvē un pēc tam jāievieto ledusskapī.

Uzturvērtība

Avokado bieži tiek iekļauts dažādās svara zaudēšanas diētās, lai gan tajā ir ne mazums kaloriju.

100 g neapstrādāta avokado:

  • Kalorijas 160 kcal
  • Olbaltumvielas 2 g
  • Tauki 14,60 g
  • Ogļhidrāti 8,50 g
  • Ūdens 73,21 g

Avokado ir dabisks vitamīnu E, K, B6, folskābes un kālija avots. Tas ir bagāts ar veselīgiem taukiem, kas var samazināt sirds slimību risku un pazemināt holesterīna līmeni. Satur olbaltumvielas un šķiedrvielas, kas pozitīvi ietekmē gremošanas procesus.

Uztura speciālisti iesaka tiem, kuri vēlas slaidu figūru, baudīt avokado dienas pirmajā pusē.

Kā notīrīt?

Notīrīt gatavu avokado nav nekādu problēmu:

  1. Rūpīgi to nomazgā
  2. Gareniski veic iegriezumu auglī abās tā pusēs, tā, lai jūti, ka nazis atduras pret kauliņu tā vidū;
  3. Satver katru avokado pusīti un, griežot to katru uz savu pusi, atdali vienu no otras;
  4. Ar nazi, karoti vai rokām izņem kauliņu;
  5. Ar karoti izgreb mīkstumu.

Ja avokado ir ļoti gatavs, tā mizu var ar pirkstiem viegli novilkt. Ja auglis cietāks, sagriez to šķēlēs un, izmantojot parastu nazi, nomizo.

Uz augšu
Back