Piecas izplatītākās kļūdas, gatavojot kartupeļu biezeni

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Liliya Kandrashevich/Shutterstock.com

Kartupeļu biezputra ir ļoti daudzās mājās iecienīta piedeva, un to nereti ceļ galdā arī svētku reizēs. Vienkārši, maciņam draudzīgi produkti, bet rezultāts, ja viss izdodas, ir izcils. Bet reizēm gardas, maigas un gaisīgas biezputras vietā katliņā ir klīsterim līdzīga masa. Kas to ietekmē?

Portāls "Postimees" apkopojis piecas populārākās kļūdas, kas var izcilu kartupeļu biezputru pārvērst nebaudāmā masā. 

Izmēram ir nozīme

Visi gabaliņi jāsagriež pēc iespējas vienādā izmērā, lai novērstu to, ka daļa pārvārās, bet otra daļa neizvārās līdz galam un paliek cieti. Šāda gadījumā biezenis būs ūdeņains un ar nevēlamiem gabaliņiem reizē, bojājot gan garšu, gan zīdaino tekstūru.

Nereti ir kārdinājums gabaliņus griezt mazākus, lai paātrinātu gatavošanas procesu, bet tā tie kļūst izteikti ūdeņaināki un attiecīgi arī viss biezenis.

Kartupeļu krāsa jeb šķirne

Svarīga ir arī kartupeļu šķirne. Cepšanai labāk piemēroti kartupeļi ar sarkanu mizu (ne visi, protams, bet vairums). Bumbuļi ar dzeltenu mīkstumu pēc termiskas apstrādes izskatās vienkārši satriecoši, bet pārvērst tos biezputrā ir diezgan grūti, jo nereti tos grūti samīcīt viendabīgā masā un tekstūra ir grubuļaina. Baltie kartupeļi ir ideāli piemēroti kartupeļu biezenim: tie satur visvairāk cietes, labi absorbē pienu, krējumu, sviestu, kas gatavo ēdienu padara vēl garšīgāku. Un tos ir daudz vieglāk samīcīt.

Karstāk nenozīmē labāk

Kartupeļi jāvāra uz vidējas liesmas, izvairoties no straujas vārīšanās. Pretējā gadījumā kartupeļu ārpuse sāks jukt ārā, bet viducis būs vēl ciets. 

Starp citu, jums jāievieto kartupeļi aukstā ūdenī, un sāli pievieno tad, kad sāk vārīties.

Laiks ir svarīgs

Gatavos kartupeļus nedrīkst atstāt ūdenī, tie nekavējoties jānokāš. Kad tas izdarīts, tad kartupeļiem ļauj "atpūsties" piecas minūtes un tikai pēc tam jāķeras pie biezputras veidošanas. Pārāk ilgi gaidot, kartupeļi atdzisīs un kļūs grūtāk samīcāmi, un gaisīgas biezputras vietā tiksi pie neviendabīgas masas ar gabaliņiem. 

Vislabākais ir kartupeļus mīcīt ar speciāli tam paredzētu stampiņu. Ja tu mēdz izmantot elektriskās ierīces, piemēram, virtuves kombainu vai blenderi - esi uzmanīgs. Kas par daudz, tas par skādi - ja pārkulsi masu, tā kļūs smagnēja, lipīga un absolūti nebaudāma.

Pievērs uzmanību temperatūrai

Kartupeļu biezenim parasti pievieno pienu, sviestu vai krējumu un retākās receptēs arī olas. Tikai tad pagatavotus kartupeļus var saukt par biezputru, pretējā gadījumā tie ir tikai sastampāti kartupeļi. Tātad visas šīs pievienojamās sastāvdaļas iepriekš jāizņem no ledusskapja, lai tās būtu vismaz istabas temperatūrā. Pretējā gadījumā kartupeļi tos labi neuzsūc un kartupeļu biezenis zaudē garšu un aromātu. Starp citu, tiek uzskatīts, ka olu pievienošana kartupeļu biezenim gatavo ēdienu padara stingrāku, bet tā ir absolūta gaumes lieta.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu