Ceļš uz veselīgāku dzīvesveidu: pārtikas produkti, kas samazina vēlmi smēķēt

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: sangkhom sangkakam/Shutterstock.com

Esi nolēmis atbrīvoties no netikuma un meklē dažādus atbalsta punktus? Uzturs varētu būt viens no tiem, bet jāsaprot, ka pārtikas produkti nav brīnumlīdzekļi un bez tava gribasspēka nekas nemainīsies. 

Dažiem pārtikas produktiem piemīt spēja nomākt vēlmi pēc kārtējās nikotīna devas. Kuri ir šie produkti un kā tie iedarbojas uz organismu, skaidro "Food in my room".

Baklažāni

Galvenais spīdzināšanas ierocis smēķēšanas atmešanas laikā ir nikotīna trūkums, jo ķermenis pie tā ir pieradis un rodas sajūta, ka bez tā nevar iztikt. Lai attiecības  ar nikotīnu pārtraukt nebūtu tik sāpīgi un pēkšņi, tika izgudroti nikotīna plāksteri, taču var izmantot veselīgāku, vienkāršāku un lētāku līdzekli - baklažānus. Tie satur nikotīnskābi, bet atšķirībā no cigaretēm tā ir veselīga un noderīga organismam, piemēram, nerviem. Atmetot smēķēšanu, narkologi iesaka katru dienu ēst šos dārzeņus. Tas palīdzēs izvairīties no depresijas.

Piens

Eksperti ir atklājuši, ka, pirms smēķēšanas izdzerot krūzi vēsa vai silta piena, rodas nepatīkama pēcgarša un cigaretes garša kļūst ļoti šķebinoša, pat pretīga. Ja iemalkosi pienu pirms katras cigaretes, ķermenis šo procesu nespēs izbaudīt un atmešana kļūs vieglāka. Tomēr der atcerēties, ka litriem pienu dzert nevajadzētu, jo tas var nelabvēlīgi ietekmēt ķermeņa masu. 

Ingvers

Ieteicams to sagriezt nelielos gabaliņos un nēsāt līdzi mazā trauciņā. Kad alkas sāk tevi mocīt, uzliec  gabaliņu ingvera uz mēles. Kodīgi dedzinošā ingvera garša pilnībā nogalinās vēlmi pēc kārtējā smēķa. Turklāt smēķētāji ir neaizsargātāki pret saaukstēšanos un vīrusiem. Ingvers ir dabisks imūnstimulants ar pretiekaisuma iedarbību. Tas vienlaikus aizsargās  gļotādas un arī atsvaidzinās elpu.

Citrusaugļi

To skābenā garša arī "nosit" vēlmi pēc smēķēšanas. Lai mazinātu alkas pēc cigaretes, apēd daiviņu mandarīna, apelsīna vai citrona. Turklāt tie satur lielu daudzumu C vitamīna, kura smēķētāja organismā vienmēr trūkst, jo cigarešu toksīni to iznīcina.

Banāni

Tie satur daudz B6 vitamīna, viens no tā  uzdevumiem ir aizsargāt plaušas no ļaundabīgiem audzējiem. Otrais vitamīna uzdevums ir padarīt mūs laimīgākus, piedaloties laimes hormona serotonīna sintēzē. Un nomocītam, īgnam smēķēšanas atmetējam labs noskaņojums noteikti noderēs, lai uzlabotu kopējo pašsajūtu!

Brokoļi

Vēl viens palīgs cīņā ar atkarību no nikotīna. Tas ir efektīvs šajā karā sulforafāna satura dēļ, kas novērš šūnu saindēšanos un pasargā tās no nikotīna.

Un vēl...

Vēl šajā cīņā ļoti vērtīgas ir zaļās pupiņas, spināti, tomāti, jaunie cukīni un sparģeļi. Pagatavo no tiem salātus - uz laiku vēlme mazināsies. Ja uzmācas kārtējā spēcīgā vēlme, izmēģini arī seleriju. Tās garša un cigarešu dūmu garša nav laba kombinācija, un, atkārtojot šo savienojumu, vēlme samazināsies.  

Lai izdodas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu