Vai drīkst ēst? ⟩ Avokado ar melniem punktiņiem iekšpusē (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Aleksey Afanasyev/Shutterstock.com

Koši zaļie avokado ir iekarojuši visas pasaules mīlestību. Arī uztura speciālisti rekomendē cilvēkiem regulāri ēst avokado, jo tā sastāvā ir daudz organismam vērtīgo un labo taukskābju. Nereti gan ir grūti iegādāties izcilu augli, jo bieži tie nav gatavi, bet citreiz, pārgriežot uz pusēm, nav skaidrs, vai tos var ēst.

Kāda Latvijas Televīzijas raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja saskārusies ar to, ka bieži vien, kad šķiet, ka avokado ir gatavs, to pārgriežot uz pusēm, ir redzami nelieli melni punktiņi. Raidījums meklēja atbildi uz jautājumu, vai šādu avokado drīkst ēst.

Kā skaidro diplomēta uztura speciāliste Annija Albertiņa, nogatavojies avokado iekšpusē ir zaļā krāsā.

Ja parādījušies melnie punktiņi, tas norāda, ka tas sācis pamazām bojāties.

“Ja redzam, ka vairs nav punktiņi, bet tādas kā svītras pa visu avokado, es tādu neieteiktu ēst. Diemžēl šāds produkts būtu jāmet ārā, jo, ja raugās no mikrobioloģiskā viedokļa, šie punktiņi ir sliktie mikrobi, un nekad nav iespējams pilnībā pateikt, vai tie ir invadējuši visu avokado vai tikai daļu,” norāda uztura speciāliste.

Tomēr viņa akcentē arī pārtikas atkritumu problemātiku, tādēļ, ja šie melnie punktiņi ir tikai nelielā daļā no augļa, to var ar rezervi izgriezt un atlikušo daļu izmantot, to termiski apstrādājot, piemēram, karstmaizēs, sautējumos vai zupās. Tādējādi daļa nevēlamo mikrobu ies bojā.

“Es noteikti neieteiktu šādus kaut nedaudz sabojājušos avokado lietot uzturā cilvēkiem, kuriem ir veselības problēmas. Tikai un vienīgi veseliem cilvēkiem, kuriem nav problēmu ar imūnsistēmu,” uzsver Annija Albertiņa.

Vēl būtiski atcerēties: lai arī avokado ir bagātīgs ar labajām taukskābēm, nevajadzētu ar to pārāk aizrauties, jo tauki ir un paliek tauki.

Uztura speciāliste iesaka dienā lietot ne vairāk kā pusi no vidēji liela augļa.

Ja veikalā iegādāti vēl negatavi un cieti avokado, speciāliste iesaka tos ietīt virtuves dvielī un uz dažām dienām nolikt kādā tumšā vietā. Tad tie būšot tieši laikā pilnvērtīgai baudīšanai.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu