Vai sīpola vietā var izmantot šalotes un otrādi?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Steve Cukrov/Shutterstock.com

Sīpols pret šaloti. Varētu šķist - kāda gan atšķirība. Bet tomēr ir. Svarīgs jautājums - vai receptē šos sīpolus var vienu ar otru aizstāt. 

Katrā virtuvē parasti var atrast kādu dzelteno, sarkano sīpolu un arī šalotes. Nav nekāds noslēpums, ka ir milzīgs daudzums recepšu, kurās sīpols ir neatņemama sastāvdaļa, dažās pat galvenā zvaigzne. 

Zināms arī fakts, ka katram sīpolam, arī šalotei ir sava garša un sīvuma pakāpe. Tad kā tur īsti ir - vai visparastāko sīpolu var izmantot šalotes vietā? Skaidro portāls "The Kitchn".

Sīpoli un šalotes ir vienas dzimtas pārstāvji. Šalotes ir saldas un ar maigu (lai arī izteiktu) garšu, nelielu  ķiploku "piesitienu", un tām nav ierastā sīvuma, kas raksturīgs vairumam dzelteno un balto sīpolu.

Šalotes sīpoli īpaši labi iederas ēdienos, kur tos pievieno termiski neapstrādātus, piemēram, aukstās uzkodu mērcēs un salātos. Dzeltenajiem un baltajiem sīpoliem ir asāka garša, bet termiskās apstrādes laikā sīvums mazinās, galu galā iegūstot vieglāku, saldāku garšu.

Kā aizstāt sīpolus ar šalotēm un otrādi

Neskatoties uz to atšķirībām, receptē sīpolus un šalotes var aizstāt vienu ar otru. Tomēr ir daži pamatnoteikumi.

Aptuvenās proporcijas:

1 neliels sīpols = 3 mazas šalotes

Sīpolu izmantošana, ja receptē rakstīts šalotes

Ja recepte paredz termiski apstrādāt šalotes, var izmantot parastos sīpolus, ievērojot iepriekšminētās proporcijas. Ja ēdienā šalotes jāizmanto svaigas, sīpoli nederēs. Neapstrādāti sīpoli savas sīvās garšas dēļ neiederēsies.

Ņem vērā, ka šalotes ir mazākas, ar plānākiem slānīšiem, tāpēc parasto sīpolu, ja esi izlēmis aizstāt šaloti, der griezt smalkāk.

Šalotes izmantošana, ja receptē norādīts sīpols

Garša ir maigāka, tāpēc ņem to vērā, ja izlem aizstāt sīpolu ar šaloti. Ja receptē paredzēts svaigs sīpols, šalotes vari pievienot vairāk. 

Šalotes noteikti nevajadzētu likt ne mērcēs, ne zupās, kur tās ilgi pakļautas karstumam, jo zudīs to vērtība un ēdiens neiegūs arī to nepieciešamo garšu, ko iegūtu no parasta sīpola.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu