Vai ķiploka sasmalcināšana ir labākais variants visu ēdienu pagatavošanā?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Karolina Grabowska/Pexels.com

Viegli un ērti: notīri ķiploka daiviņu, paņem spiedi un viss gatavs. Bet vai tiešām vienmēr nepieciešams šo garšaugu padarīt pēc iespējas smalkāku ar spiedes, rīves vai naža palīdzību?

Veseli, šķēlēs vai sasmalcināti?

Ir noderīgi saprast, kā dažādas ķiploka formas ietekmē tā garšas stiprumu un ēdienu. Sagriežot vai sasmalcinot ķiploku, tu pārplēs garšauga iekšpusē esošās šūnas, un tieši tad ķiploks kļūst tik "ķiplokains". Jo vairāk šūnu tiks sadalītas, jo spēcīgāka būs garša un aromāts, tāpēc smalki sasmalcināti ķiploki allaž šķiet intensīvāki nekā lielākos gabalos.

Sagrieztas vai ar nazi saplacinātas ķiploka daiviņas ir vieglāk karamelizēt, padarot tās saldākas. Sasmalcināti vai caur spiedi izspiesti ķiploki ēdieniem piešķir spēcīgāku garšu, bet tos ir arī viegli sadedzināt. Ķiploku sarīvēšana var ietaupīt daudz laika, ja līdz šim mēģināji tos smalki sakapāt ar nazi, nevis izmantoji rīvi, bet šādi apstrādātu ķiploku ir viegli pārgatavot (precīzāk būtu pat teikt - sadedzināt), un garša kļūst nebaudāmi rūgta. Portāls "The Kitchn" skaidro, kādos ēdienos izmantot veselas ķiploka daiviņas, kādos saspiestas, sarīvētas vai sasmalcinātas.

1. Zupas, sautējumi un mērces

Tā kā zupu vārīšana un sautēšana ir ilgs process, ķiplokus nav nepieciešams sasmalcināt. Buljons efektīvi tiks galā ar darbiņu un "izvilks" vajadzīgo garšu. Ja vēlies, lai garša ir intensīvāka, pirms liec daiviņas katlā, vari tās saplacināt ar nazi vai gaļas āmuru.

2. Ātri pagatavojamos ēdienos - ķiploka šķēles

Ķiploka daiviņu sagriešana šķēlītēs ir vienkāršāka un mazāk netīra, ķēpīga nekā spiedes izmantošana vai smalka sakapāšana ar nazi, un šī metode joprojām nodrošinās, ka ķiploka garša būs pietiekami spēcīga. Ja esi nolēmis ēst apceptus dārzeņus, kuru karsēšanai nav nepieciešams ilgs laiks, tad šī ir vieta, kad izmantot ķiploku šādā formā. Svarīgi - izvērtē gatavošanas laiku, lai novērstu tā sadegšanu un ēdiena garšas sabojāšanu.

3. Sasmalcināts ķiploks svaigām mērcēm un marinādēm, salātos

Tā kā ķiploku ir gana vienkārši, termiski apstrādājot, sabojāt, tad smalki sagrieztu, sarīvētu vai izspiestu caur spiedi izmanto salātu mērcēm, uzkodu mērcēm, salātos, marinādēs. Ar marinādēm gan uzmanīgi, pēc marinēšanas parūpējies, lai ar ķiploku nav aplipis marinētais produkts – cepšanas laikā tie sadegot var kārtīgi izbojāt galarezultāta garšu. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu