Gatavošanās svētkiem tuvojas izskaņai, jo jau rīt, ievērojot valstī noteiktos drošības mērus, sēdīsimies pie galda ar sev vistuvākajiem, ar tiem, ar kuriem esam ikdienā kopā. "Vīnkalnu" māju saimniece Zanda Žentiņa mums pastāstīja, kā atšķiras viņas rasola recepte, un atklāja, cik ēdieni tiek celti galdā.
Citādāks rasols un divpadsmit nevis deviņi ēdieni Ziemassvētkos: stāsta saimniece Zanda Žentiņa
Turpinām pētīt, kā nu kura saimniece vai pavārs gatavo rasolu, un te nu jāsaka, ka saimnieces Zandas (saimniece ar pieredzi, savulaik uzvarējusi televīzijas raidījumā "Īstās latvju saimnieces") gatavošana ievērojami atšķiras no tiem, kurus ierasti gatavo un kādas receptes atrodamas. Saimniece atklāj, ka pati to pārveidojusi tieši tā, lai viņai pašai garšotu un, kā pati atzīst, par laimi garšo arī viņas ģimenei.
Ar ko tad tas atšķiras? "Manam rasolam ir jābūt smalki sagrieztam vai ja nav laika smalki griezt, es visas sastāvdaļas pamanos sarīvēt uz rupjās rīves.
Jāsaka, ka rīvētais man garšo pat labāk nekā grieztais gabaliņos.
Manam rasolam nav klāt nekāda desa vai gaļa. Faktiski tas ir veģetārs un sastāv no vārītiem kartupeļiem, burkāniem, olām, marinētiem gurķiem un zaļajiem zirnīšiem, kapātas dilles un pētersīļi. Mērci gatavoju no 1:1 majonēze ar skābo krējumu + angļu sinepes, melnie pipari."
Ierasti rīvi izmanto gatavojot, piemēram, siļķi kažokā vai siera salātus, bet rasolu šādā izpildījumā redzēt bieži tiešām nenākas. Bet varbūt rīvēt un arī likt greznās kārtās?
Virtuvē reiz pa reizei ir jāeksperimentē, jo tieši tā var atrast gan to īsto garšu, gan formu, kas pašam šķitīs vislabākā un baudāmākā.
Zandai jautājām arī par piparkūku mīklas gatavošanu. Un šeit saimniece atklāja to, kas daudziem liks justies labāk - arī viņa pati negatavo piparkūku mīklu. Zanda stāsta: "Tur ir ko ņemties! Mums ģimenē garšo plānās un trauslās piparkūkas, tāpēc biežāk nopērkam izcilas plānās piparkūkas jau gatavas no vietējiem meistariem. Bet, lai sajustu Ziemassvētku smaržu un atmosfēru, protams, kopā ar mazmeitām rullējam un spiežam piparkūku sirdis, zvaigznītes un briedīšus, un tad tos dāsni dekorējam ar cukura glazūru."
Tradīcijas vēsta, ka uz svētku galda jābūt deviņiem ēdieniem. Katram no tiem tiek piešķirta arī simboliska vērtība. Saimniece Zanda atklāj, ka viņai mamma iemācījusi galdā likt divpadsmit ēdienus. "Speciāli negatavoju to skaitu, bet uz galda vienmēr saskaitu gan, un priecājos, ka ir sanācis," stāsta saimniece un nosauc arī tos ēdienus, kas allaž tiek celti galdā:
- krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku un rozmarīnu;
- cūkgaļas cepetis;
- šķovēti kāposti;
- marinētas beciņas no pagraba;
- zaļumu mērcīte;
- rasols;
- pašcepta maize;
- zaļais sviests;
- kāds garšīgs siers;
- pīrādziņi;
- piparkūkas;
- šokolādes konfektes;
- augļi.
Paldies saimniecei Zandai Žentiņai!