Par un pret: vai salāti ar majonēzi tiešām tik slikti?

FOTO: Rashid Valitov/Shutterstock.com

Daudz tiek runāts par majonēzēm un to, cik nevēlamas tās ir, bet daudzi klasiskie salāti tiek sajaukti tieši ar šāda tipa mērcēm. Vai viss tik slikti un kādas ir iespējas uzlabot situāciju, skaidro "Postimees".

Majonēzē klasiski ir daudz sāls un eļļas - daudz kaloriju. Tiesa, mūsdienās majonēžu sastāvs ir stipri mainījies. Atjauninātais sastāvs ļauj mērci ilgstoši uzglabāt ledusskapī.

Taču mūsdienu majonēzē var atrast dažādus mākslīgos taukus, olu pulveri, garšas pastiprinātājus un milzīgu daudzumu stabilizatoru, konservantu un biezinātāju. Tieši šie komponenti padara mērci veselībai bīstamu, ja to lieto regulāri un lielā daudzumā. Tātad svarīgs ir samērīgums - svētkos, pievienojot salātiem majonēzi, nekāds lielais posts netiks nodarīts.

Lai mazinātu majonēzes kaitīgo ietekmi, to var sajaukt ar krējumu vai grieķu jogurtu. Svarīgi arī izpētīt saturu, lai izvēlētos variantu, kurā izmantotas pēc iespējas dabīgākas sastāvdaļas un mazāk mākslīgo piedevu. 

Bet vislabāk ir majonēzi gatavot pašam: divi olu dzeltenumi jāsaputo, jāpievieno sāls, nedaudz cukura, etiķis vai citrona sula, sinepes. Tad, nepārtraukti maisot, mazā strūkliņā ielej 200 ml augu eļļas.

Vēl vienā, diētiskā majonēzes versijā var apvienot  grieķu jogurtu ar ķiploku pulveri un sinepēm.  Šī mērce būs piemērota tiem, kuriem garšo krēmīgie salāti, bet kas stingri uzmana savas auguma aprises.

Uz augšu
Back