Astoņi parametri, kas jāņem vērā, iegādājoties pannu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Virtuve bez pannas nemaz nav virtuve. To piedāvājums veikalos ir milzīgs - atšķiras izmēri, formas, materiāli, pat krāsa. Kas jāņem vērā, lai iegādātos vislabākās un piemērotākās pannas savām vajadzībām, skaidro "Krasotka".

Svars

Pannai vajadzētu būt ne pārāk vieglai, ne pārāk smagai. Šo virtuves rīku lieto gan jauni, gan veci cilvēki, tāpēc svarīgs ir līdzsvars. Smagu pannu, pilnu ar ēdienu, būs grūti pacelt gan vecākiem cilvēkiem, gan bērniem. Pannas, kas izgatavotas no ekstrudēta alumīnija un pārklātas ar pretpielipšanas slāni, ir vieglas, taču tām ir īsākais kalpošanas laiks un pastāv liela varbūtība, ka sildot tā deformēsies.

Lietie alumīnija izstrādājumi ir daudz izturīgāki. Ja panna gatavota no tērauda vai čuguna, tad principā vienīgais tās trūkums būs smagums. Toties šīs pannas būs izturīgas pret augstām temperatūrām, triecieniem un skrāpējumiem.

Pannas diametrs

Vispopulārākās ir vidēja izmēra pannas - 22-24 cm. Parasti tās ir universālas jebkura ēdiena pagatavošanai. Tomēr tas nav pareizi, jo panna ir jāizmanto tās paredzētajam mērķim. Dārzeņu sautēšanai nav jēgas izvēlēties nepiedegošas virsmas pannu, kā arī nav nepieciešams cept omleti 24 cm diametra pannā. 

Pamatne

Pannas dibena biezumam jānodrošina vienmērīga sildīšana un pietiekama izturība. Metāli, kas vislabāk vada siltumu, ir alumīnijs, varš un tērauds. Pārāk plāns dibens kļūst ļoti karsts un ātri vien deformējas.

Foto: Pixabay

Rokturis

Tam jābūt stipram un ērtam. Ir pannas, kuru rokturis ir izgatavots no līdzīga materiāla, piemēram, no nerūsējošā tērauda. Augstas temperatūras iedarbība, protams, to nesabojās, taču tas sakarsīs un var izraisīt nopietnus apdegumus.

Optimāli rokturim jābūt izgatavotam no plastmasas vai materiāla, kas nodrošina ērtu cepšanu. Tikpat svarīgs faktors ir roktura izturība, lai tas nesabojātos, kad tiek celta pilna, smaga panna.

Vāks

Tie mēdz būt stikla un metāla. Stikla vāki ir praktiskāki, jo jebkurā brīdī var paskatīties, kas notiek ar pannas saturu, bet metāla vāki ir izturīgāki, nesaskrāpējas un nesaplīsīs, ja tiks netīšām nomesti vai pakļauti kādam citam triecienam.

Panna un plīts - visam neder viens un tas pats

Piemēram, indukcijas plītīm ir paredzētas noteiktas pannas un katli. Vakariņas gatavot būs iespējams tikai tad, ja pannai ir tērauda pamatne, kas var koncentrēt plīts magnētisko lauku. Elektriskajai plītij svarīgs rādītājs ir svars, kas stabilizē pannu. Uzmanība jāpievērš arī plīts riņķa un pannas diametram, lai optimāli sadalītu siltumu un novērstu pārkaršanu un deformāciju.

Materiāls

Pārdošanā ir pannas, kas izgatavotas no nerūsējošā tērauda, ​​dzelzs, titāna, alumīnija, kā arī no dažādiem sakausējumiem. Bet ir gana liela nozīme tam, ar kādu materiālu saskaras ēdiens. Keramiskais pārklājums, kas izgatavots no smilšu, ūdens un māla maisījuma, būs  ēdienam un videi draudzīgākais variants.

Izmaksas

Nonākot līdz šim rādītājam,  jāņem vērā pannas izturība un pārklājuma uzticamība. Preču klāstā ir daudz zīmolu un modeļu, kas izgatavoti no visdažādākajiem materiāliem.

Visekonomiskākās ir pannas, kas izgatavotas no alumīnija, ar teflona pārklājumu.

Nerūsējošais tērauds maksās daudz vairāk, taču tas arī uzticīgi kalpos ilgu laiku, kas kompensēs sākotnējās izmaksas. Ja salīdzinām pārklājuma izmaksas, tad visdārgākais ir titāns - tas ļauj maisīt produktus ar plastmasas lāpstiņu vai metāla karoti, eļļa ir nepieciešama tikai nedaudz, un ir ļoti viegli tīrāms.

Ir svarīgi atcerēties zelta likumu: jāizmanto panna, kas ir vispiemērotākā konkrēta ēdiena pagatavošanai.

Piemēram, ja vakariņās ir plānots cept zivis, vislabāk ir izvēlēties grila pannu, kas nodrošina augstu temperatūru. Nerūsējošais tērauds ir daudz kvalitatīvāks un izturīgāks, salīdzinot ar teflona pārklājumu. Omlete ar kartupeļiem nepieļauj nepielīpošā pārklājuma trūkumu. Vokpannas ir lieliska izvēle dārzeņu pagatavošanai ar minimālu eļļas daudzumu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu