Rudens lielākā oga - ķirbis. Kas par to jāzina?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixabay

Viens no rudens vēstnešiem ir ķirbis - dažādās krāsās, dažādās formās. Kā tie atšķiras un kas tajos vērtīgs?

Kad dzirdam vārdu ķirbis, vispopulārākā asociācija ir kaut kas liels, noteikti oranžs, bet ķirbju daudzveidība patiesi ir pārsteidzoša. Ļoti atšķirīgi gan vizuāli, gan garšu ziņā ir tie ķirbji, kas lietojami uzturā, bet bez šiem ir arī dekoratīvie ķirbji, kuru funkcija ir vienkārši priecēt mūsu acis. Kanālā LTV demonstrētajā raidījumā "Pārtikas revidents" nosaukti populārākie ķirbji mūsu veikalu plauktos, sniegti noderīgi padomi un izceltas ķirbja labākās iezīmes.

Populārākie un veikalos visbiežāk sastopamie ķirbji ir:

  • riekstu ķirbis - salda garša ar burkānam līdzīgu tekstūru - gards svaigā veidā;
  • sviesta ķirbis - nosaukumam atbilst tikai daļēji, jo garša līdzīga riekstiem. tīkami salda, vizuāli atgādina deformējušos kabaci. Ar sviestu lielākā līdzība - viegli griežams.  Vairāk piemērots termiskai apstrādei - gatavošanai, piemēram, biezzupās;
  • spageti ķirbis - šķiedrains, ar neitrālu garšu un grūti sagriežams;
  • cepamķirbis  kartupeļa brālis - cepams ar visu mizu;
  • muskatķirbis - aromātisks un ļoti sulīgs, baudāms svaigā veidā. 

Vai zini, kā noteikt, vai ķirbis ir gatavs? Izrādās, ir īpaša pazīme. To noteikt var, aplūkojot ķirbja kātiņu. Kad ķirbis vēl  briest, kātiņš ir vienā krāsā, bet, kad tas ir nogatavojies, uz tā izveidojas tīklojums (baltas svītriņas). 

Ķirbi, kas nav sagriezts, var uzglabāt pat gadu, ja var tam nodrošināt tumšu un vēsu vietu. Ja ķirbis liels un apzinies, ka nebūs pa spēkam to notiesāt visu, jāņem vērā viena būtiska nianse, lai tas ātri nesabojātos, - to nevajag mizot un nedrīkst izņemt sēklotni. Rūpīgi ietin pārtikas plēvē un gatavo, kad kārojas.

Košais rudens vēstnesis ir labs A un C vitamīna avots, satur arī dzelzi, kalciju un kāliju, bet pētījums rādīja, ka šo minerālvielu līmenis ir salīdzinoši mērens. Tātad ķirbi par rekordistu saukt nevaram, bet tas tomēr ir vērtīgs, veselīgs un arī garšīgs, un tam derētu atrast vietu savā ēdienkartē.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu