Grūtās pirmdienas: 5 produkti, kas uzlabos koncentrēšanās spējas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Sabalansēts uzturs ir panākumu atslēga ne tikai slaidai figūrai un lieliskai veselībai, bet arī psiholoģiskajam līdzsvaram. Dažādi mikroelementu komplekti, kas mūsu ķermenī iekļuvuši īstajā laikā un pareizās proporcijās, pat slinkāko cilvēku var pārvērst par īstenu čaklīti. Lūk, ko vajadzētu iekļaut savā uzturā, lai uzlabotu produktivitāti, skaidro "Cosmopolitan".

Diezgan droši var apgalvot, ka lielākā daļa savu dienu sāk ar kafiju. Spēcīga, visbiežāk saldināta un pat ar pienu spējot pamodināt pat visizteiktāko pūci. Diemžēl jaunākie pētījumi liecina, ka kafija no rīta uzreiz pēc pamošanās nav nemaz tik iedarbīga kā gribētos domāt.

Izrādās, ka stundas laikā pēc pamošanās ķermenis ražo stresa hormonu kortizolu, kas palīdz mums justies mundrākiem un gataviem jauniem izaicinājumiem. Rīta kafija, pareizāk sakot, tajā esošais kofeīns, bloķē kortizola veidošanos, tāpēc ķermenim ir vajadzīgs ilgāks laiks, lai pēc miega kļūtu aktīvs. Rezultātā mēs ilgāk paliekam gausi, mūsu garastāvoklis nav pats labākais, un vienīgais, ko vēlamies, ir atgriezties siltā gultā. Un par vēlmi doties uz darbu nemaz nerunāsim. 

Tomēr, ja rīta nevēlēšanos strādāt var atrisināt ar mazliet vēlāk izdzertu kafiju, tad dienas gaitā sevi motivēt ir vēl grūtāk. Par laimi, lai arī mūsu smadzenes ir sarežģītas, tās joprojām ir dažādos veidos paredzamas. Lai mēs darbotos ar entuziasmu un produktīvi, pietiks, ja organismu uzmundrināsi ar īsto mikroelementu komplektu. Skaidrojam, kuri pārtikas produkti satur pareizo vitamīnu un minerālvielu kopumu, kas nepieciešams koncentrācijas spēju un produktivitātes uzlabošanai.

Mellenes

Mellenes ir viens no iecienītākajiem dietologu un uztura speciālistu produktiem. Tās ir ne tikai garšīgas un skaistas, bet arī pozitīvi ietekmē ķermeni, uzlādējot to ar dzīvīgumu, palīdzot palielināt koncentrāciju un smadzeņu darbību. Pētījums, kas publicēts 2010. gadā žurnālā "Agricultural and Food Chemistry", atklāja, ka subjekti, kuri divus mēnešus katru dienu dzēra melleņu sulu, ievērojami uzlaboja sākotnējos rādītājus testos, kas pārbaudīja vispārējo atmiņu un mācīšanās spējas.

Auzu pārslas

Ne velti apgalvo, ka brokastis ir vissvarīgākā maltīte dienā. Pareizas rīta maltītes izvēle ir lieliskas dienas atslēga bez bada un stresa. Uztura speciālisti iesaka sākt ar lēniem ogļhidrātiem, lai palīdzētu ilgāk just sātu. Vislabākās ir auzu pārslas. Tās ir barojošas, satur salīdzinoši maz kaloriju un ilgstoši mazina izsalkumu. Galvenais tās nepapildināt ar cukuru vai ievārījumu un vārīt vajadzētu ūdenī, nevis pienā.  Lai uzlabotu garšu, pievieno kanēli vai kardamonu, riekstus vai svaigas ogas. Tiek uzskatīts, ka auzu pārslas aktivizē smadzeņu darbību un veicina produktīvu darbu, jo tās satur vitamīnus PP, E, H un B.

Rūgtā šokolāde

Nevis piena vai kāda cita, bet tumšā šokolāde ar iespējami vairāk kakao un mazāk cukura - tieši tāda palīdzēs produktīvi sākt dienu. Šāda šokolāde paaugstina serotonīna un endorfīna līmeni, kas ir tieši saistīts ar koncentrācijas spējām. Turklāt tumšā šokolāde ir noderīgu antioksidantu, vitamīnu un minerālvielu, piemēram, kālija, vara un magnija, avots, kas palīdz kontrolēt asinsspiedienu. Šāda veida šokolādē ir arī maz tauku un cukura, kas ir vērtīgi kopējam veselības stāvoklim.

Lasis

Laša priekšrocība salīdzinājumā ar citām zivīm ir neticami augstais omega-3 taukskābju līmenis, kas palīdz atjaunot smadzeņu šūnas, palēnina kognitīvo spēju samazināšanos un stiprina arī atmiņu. Cepts lasis var būt ideālas pusdienas, it īpaši, ja tam pievieno svaigu lapu un dārzeņu salātus un pilngraudu maizes šķēli.

Tīrs ūdens

Slāpes un dehidrācija var izraisīt nogurumu, un glāze stipras kafijas vai, vēl sliktāk, enerģijas dzēriena bundža šajā gadījumā var pilnībā nomākt labu pašsajūtu. Jā, dažreiz mums tiešām vajag tikai glāzi dzeramā ūdens. It īpaši, ja pirms darba dienas ir bijusi bezmiega nakts.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu