Ieradumi, kuru dēļ svarā pieņemas visā pasaulē

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Neviens nevēlas nekontrolētu svara pieaugumu un veselības stāvokļa pasliktināšanos, bet diemžēl tendences pasaulē tieši uz to norāda. Kādas darbības mūsu ikdienā liek pieņemties svarā, skaidro "Postimees".

Maltīte pēc garas dienas vai stresa situācijām

Ēdiena spēja nomierināt ir viens no mūsdienu interesantākajiem fenomeniem. Tomēr šāda sevis atslābināšana un nomierināšana, īpaši vakara stundās, - iemesls, kāpēc tiek sabojātas daudzas figūras.

Iztēlojies garu, grūtu darba dienu, kuras laikā, iespējams, nebija laika kārtīgām pusdienām, vēderā tikai kafija, konfektes vai smalkmaizītes, kuras var ātri notiesāt. Tad ceļš mājās un, ak, lielais prieks: siltas vakariņas, kas ne tikai piepilda vēderu, bet liek arī nomierināties un justies ērti, pasargātam. Šādas sajūtas vienmēr gribas paildzināt. Dažādi pētījumi apstiprina, ka cilvēki, kas pie maltītes ķeras tūdaļ pēc nogurdinošas vai stresa pilnas dienas, notiesā milzīgu kaloriju daudzumu.

Ko darīt? Ļauj savai galvai un ķermenim pēc dienas skrējiena nedaudz atgūties un pie maltītes ķerties ne ātrāk kā pēc 30 minūtēm.

Kontroles trūkums

Jā, ir cilvēki, kas apgalvo, ka sekot svaru rādījumiem ir lieka laika tērēšana. Tomēr fakts paliek fakts - uzvar tie, kas saprot, ka kontrolei ir jābūt, bet palaižot savas aprises un svaru pašplūsmā, var attapties brīdī, kad skaitlis uz svariem ir krietni pāri normai un labot situāciju jau ir grūti.

Neuztver kontroli kā sevis dricelēšanu, bet gan kā pašsaprotamu notikumu (gluži kā zobu tīrīšanu no rīta). Ja sākotnēji tā liksies kā papildu nasta, ar laiku tu sapratīsi, kā konkrēti procesi ietekmē tavu ķermeni un spēsi dzīvot harmonijā ar sevi.

Bet labi, ja svari tev absolūti nav tīkami - ievies kontroles bikses, svārkus vai kleitu - lai tie kalpo ka tava mēraukla un liek tev vienmēr būt formā.

Ātrie jeb tukšie ogļhidrāti katrā ēdienreizē

Nē, nē smalkmaizītēm, bulciņām, šokolādei. Tam visam nav nopietnas uzturvērtības. Tu ieskrien apburtajā lokā - uzkod, pēc brīža jau atkal  parādās apetīte. Izvēlies kvalitatīvus produktus, ar kārtīgu uzturvērtību. Tukšie ogļhidrāti iet roku rokā ar liekiem kilogramiem un paaugstinātu cukura līmeni. 

Sarežģīti produkti

Nav noslēpums, pārtikas industrija, tāpat kā citas, ir ieinteresētas nopelnīt, bet ne visas to dara godprātīgi. Produkti, kuru sastāvs ir sarežģīts un papildināts ar dažādām piedevām, - pusfabrikāti - nav vēlami. Izvēlies vienkāršus produktus un maltīti gatavo pats, šādi kontrolēsi sāls, cukura daudzumu, izslēgsi nevajadzīgās piedevas un ēdiens būs veselīgāks.

Porciju lielums

Vai esi ievērojis, ka daudzās ēdināšanas vietās porciju lielums ir pieaudzis? Nav jādzīvo pēc principa, ka jāapēd viss, kas uz šķīvja. Jāēd ir tik, cik nepieciešams, lai labi justos un būtu veselīgs.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu