Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Rūgti gurķi: kāpēc tā un ko darīt?

Raksta foto
Foto: Ganna Zelinska/Shutterstock.com

Milzīga vilšanās ir brīdī, kad plāno pagatavot svaigu gurķu salātus ar krējumu un saproti, ka gurķi ir nebaudāmi rūgti. Kāpēc tā notiek un kā situāciju labot, skaidro "Good house".

Vainojams ir kukurbitacīns, kas ražojas, lai aizsargātu augu un tas uzkrājas ne tikai augļos, bet arī lapās un kātos. Ja gurķi aug zem klajas debess, izvairīties no rūgtuma nav vienkārši, jo to ļoti ietekmē laikapstākļi, kas ir mainīgi un nepastāvīgi. 

Ko darīt, lai gurķos neuzkrātos rūgtums?

Nodrošini gurķiem labvēlīgus apstākļus - siltu laiku, augstu gaisa mitrumu un auglīgu augsni.

Sargā augus no straujām nakts un dienas temperatūras svārstībām: gurķus izvēlies audzēt siltumnīcā, vai izmanto speciālas plēves to pārsegšanai aukstajās naktīs.

Gurķi noteikti ir regulāri jāaplaista, neļaujot augsnei izžūt. Sausumā uzkrājas vairāk rūgtuma. Laisti tikai  tikai ar siltu ūdeni (iepriekš nostādināts lejkannā), auksts ūdens no šļūtenes rada gurķiem papildu stresu.

Iekop dobes vietās, kur visu dienu nav tikai saule, bet iespējama arī ēna, lai gurķi nav kā uz pannas. Ja tādas iespējas nav, rūpīgi jāizvēlas pareizās gurķu sēklas stādīšanai.

Starp citu, tu varat saprast, ka gurķi būs rūgti, nesagaidot ražu. Nogaršo lapu - ja tā rūgta, arī gurķi ļoti iespējams būs rūgteni.

Norāvi dārzā vai iegādājies jau rūgtus gurķus - ko iesākt?

Ja rūgtums ir neliels, var gurķi nomizot, tas mēdz palīdzēt. Cits variants ir tos atstāt konservēšanai (ja vien tie nav neizturami rūgti un sausi). Termiska apstrāde sagrauj kukurbitacīnu un, ja vēl marināde spēcīga, rūgtumu nejutīs. 

Ja vēlies izmantot šos gurķus salātiem, vari tos vairākas stundas mērcēt aukstā, nedaudz sālītā ūdenī. Ja gurķi ir ļoti rūgti, ūdeni nepieciešams vairākas reizes nomainīt. Svarīgi - pirms iemērc - nogriez gurķiem galiņus. 

Vari izmēģināt arī citu metodi: nogriez gurķa galu un apļveida kustībā to labi berzē pret griezuma vietu. Tajā vietā parādīs baltas putas, kurās uzkrājas kukurbitacīns. To noskalo un baudi gurķi. Ar viegli rūgtiem gurķiem tiešām strādā!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu