Dārzeņi un garšvielas: izvēlies saderīgākās kombinācijas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Dārzeņiem būtu jāaizpilda liela daļa mūsu ēdienkartes, jo tie ir ne vien gardi, bet arī ļoti veselīgi. Vai tos var padarīt vēl baudāmākus? Var, ja izvēlas atbilstošas garšvielas un garšaugus.

Garšvielas ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet arī uzlabo siekalu sekrēciju, stimulē gremošanas un vielmaiņas procesus, uzlabo zarnu trakta darbību un novērš sliktā holesterīna uzsūkšanos, skaidro "Food in my room".

Ziedkāposts jeb puķkāposts

Ziedkāpostu ēdieniem piemērotas ir dilles, kinza, oregano jeb raudene, baziliks, karijs. Šim dārzenim ļoti piestāv arī olīveļļa, sinepes un ķimenes. Puķkāposts ir viens no nedaudzajiem dārzeņiem, kuram piestāv teju visas garšvielas, neatkarīgi no tā, vai tas ir cepts, vārīts, biezzupā vai svaigos salātos.

Kabači un cukīni

Kabačiem un cukīni ir ļoti maiga garša, tāpēc tos vajadzētu papildināt ar izteiksmīgām, bet maigām garšvielām un garšaugiem, piemēram, pētersīļiem, baziliku, oregano, kariju. Neskatoties uz to, ka ķiploki nav maigais garšaugs, tas lieliski sader ar šiem dārzeņiem. Kabači un cukīni apvienojami arī ar sīpoliem un seleriju, gan termiski apstrādājot, gan svaigā veidā. 

Burkāni

Saulainajiem burkāniem piemērotas būs tās garšvielas un garšaugi, kas atrodami teju katrā virtuvē: ķimenes, rozmarīns, pētersīļi, dilles, kinza un sīpoli. Ja gatavo desertu, tad ir iespējamas neparastākas kombinācijas ar ingveru, muskatriekstu un kanēli. 

Bietes

Bietēm piestāv pipari, koriandrs, ķimenes, pētersīļi, ķiploki, sīpoli (arī lociņi). Paspilgtināt biešu garšas nianses palīdzēs granātābols, valrieksti, žāvētas plūmes, rozīnes, olīveļļa, balzametiķis. Bietēm ir piemērotas arī mazāk pazīstamas kombinācijas ar maltu kanēli, krustnagliņām un piparmētru.

Brokoļi

Lai saglabātu visas vērtīgās vielas, brokoļus ieteicams tvaicēt. Lai uzlabotu garšu, tiem droši pievieno šādas garšvielas: ķiplokus, ķimeņu sēklas, rozmarīnu, majorānu. Sojas mērce, sezama eļļa, citronu sula, ķiploki un sinepes arī ēdienus ar brokoļiem padarīs izteiksmīgākus un oriģinālākus.

Sparģeļi

Tvaicēti, cepti vai blanšēti sparģeļi ir ideāli kombinācijā ar majorānu, rozmarīnu un estragonu. Sparģeļus vari apvienot arī ar krustnagliņām, muskatriekstu, ķimeņu sēklām. Sarkanie un kajennas pipari padarīs šos zaļos augus izteiksmīgus. Tvaicēti sparģeļi ir lieliski garšo ar citronu sulu, sinepēm, olīvu vai sezama eļļu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu