Visbeidzot, pat arbūzu sēklas – vispirms gan izdiedzētas un nometušas savu virskārtu – ir ēdamas. Tās satur daudz olbaltumvielu, magnija, B vitamīnu un nepiesātinātās taukskābes.
Vai tiešām regulē asinsspiedienu?
Daži pētījumi liek domāt, ka kāda arbūzos esoša viela ir īpaši veselīga vecākām sievietēm pēcmenopauzes periodā. Kādā pētījumā sievietes lietoja arbūza ekstraktu sešas nedēļas, un pēc šā laika posma viņām bija novērojams nedaudz zemāks asinsspiediens un elastīgākas artēriju sieniņas. Pētījuma veicēji uzskata, ka tieši citrulīns/arginīns panāk šo efektu.
Kas par daudz, tas par skādi!
„Lai cik vilinoši izklausītos minētais, nebūs laba doma manīt savu diētu un pārtikt gandrīz vienīgi no arbūziem,” atgādina „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone. Kas par daudz, tas par skādi, un vienmēr vislabākais uzturs ir sabalansēts. Pārāk daudz likopēna dienā (vairāk nekā 30 mg, ko saturētu aptuveni 700 g arbūza) ilgākā laika posmā var izraisīt vieglas gremošanas trakta problēmas – nelabumu, diareju un vēdera uzpūšanos.
Cilvēkiem ar hiperkaliēmiju (pārāk augstu kālija daudzumu asinīs) nevajadzētu aizrauties ar arbūzu ēšanu. Visbeidzot, kaut gan augļos atrodamais cukurs parasti ir salīdzinoši veselīgāks par cukuru, ko pievieno produktiem ražošanas gaitā, tas ir un paliek cukurs, un arbūzos tā ir daudz.
Informācijas avoti: Arbūzi: veselīgums, riski un uzturvērtība livescience.com ; Veselības Noslēpumi Nr 42.