Kādi pārtikas produkti veicina atkarības veidošanos?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Zinātnieki ir noskaidrojuši, kuri produkti rada atkarību. Un izrādījās, ka iemesls nav ķīmiskās piedevās, bet gan garšas sajūtās, kuras rodas, baudot ēdienu. Jo vairāk ēd, jo spēcīgāka ir atkarība.

Siers

Nav runa par siera pīni vai kausēto sieru, bet gan kārtīgu dabīgu sieru. Pētījumi pierāda, ka kazeīns, kas atrodams sierā, ir īpašs proteīns. Un, tam sadaloties, veidojas vielas, kurām ir opioīdu efekts, tās izraisa vēlmi ēst vairāk un vairāk prieka pēc, nevis sāta sajūtai. Starp citu, šis proteīns ir atrodams lielākajā daļā piena produktu, bet sierā tā ir tik daudz, ka tas rada atkarību.

Ja tev garšo šis produkts, neatsakies no tā. Ēd, tikai ar mēru, galu galā sierā ir daudz kaloriju.

Kūpināta desa un gaļas izstrādājumi

Daži uztura speciālisti uzskata, ka ķīmisku piedevu un cietes iekļaušana kūpinātās desās var izraisīt atkarību. Kā atzīmējis krievu pārtikas ražošanas tehnologs Ivans Rižkovs, garšas uzlabošanai desai var pievienot nātrija glutamātu E621. Šī piedeva izraisa apetīti. Tāpēc patērētāji reti aprobežojas ar vienu desas šķēli un labprāt uztaisa vēl kādu papildu sviestmaizi ar to.

Tomēr, ja tev garšo kūpināti gaļas produkti, vajadzētu nedaudz ierobežot sevi, jo desas ir augstas kaloritātes, tajās ir daudz sāls, kas aiztur ķermenī ūdeni un veicina liekā svara uzkrāšanos.

Saldējums

Miljoniem cilvēku šis iecienītais deserts ir viņu personīgās narkotikas. Saldējumā ir daudz cukura un piesātināto tauku. Šīs piedevas arī vainojamas pie lieko kilogramu pieauguma un atkarības veidošanās.

Bet šim našķim ir arī savi ieguvumi. Kalcijs un fosfors labvēlīgi ietekmē kaulu veselību un uzlabo garastāvokli. Saldējums stimulē hormona izdalīšanos, kas pazemina stresa līmeni organismā. Un L-triptofāns ir dabisks trankvilizators, tas spēj atslābināt nervu sistēmu un palīdz tikt galā ar bezmiegu. Svarīgi izvēlēties saldējumu no dabīgām izejvielām un kontrolēt tā patēriņu.

Šokolāde

Vēl viens našķis, kas sabojā figūru, kaitē zobiem, provocē diabētu. Bet tā ir tik garšīga! Fakts ir tāds, ka šokolāde uzlabo ne tikai dopamīna, bet arī oksitocīna - tā dēvētā mīlestības hormona - ražošanu. Tas uzlabo labsajūtu, un ar katru šokolādes gabaliņu efekts tikai pastiprinās.

Maize

Veikalos to bieži  cenšas izvietot netālu no ieejas, lai pircējam veidotos apetīte un viņš nopirktu vairāk preču. Svaigas maizes smarža veicina aktīvu siekalošanos, un mēs nevaram pretoties kārdinošajām smalkmaizītēm. Un tad tas viss tiek “nosēžas” sānos, vaigos un uz vēdera.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu