Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Vai proti pagatavot izcilu kafiju? 8 izplatītākās kļūdas (2)

Raksta foto
Foto: Depositphotos

Tava diena nav iedomājama bez kafijas? Bet vai proti to pareizi pagatavot? Portāls "Good house" apkopojis astoņas visizplatītākās kafijas gatavošanas kļūdas.

Kļūda Nr. 1: neatbilstoša ūdens temperatūra

Kafijas automāti, kas dzērienu izpilina (ļoti izplatīti to pieejamās cenas dēļ), parasti neuzkarsē ūdeni līdz 95 grādiem, lai gan tieši šāds karstums nepieciešams labas, aromātiskas kafijas pagatavošanai.

Labāk izmantot nospiežamo kafijas kanniņu (kafijas presi), tā ir lētāka nekā automāti un kafija tajā būs garšīgāka. Pagatavošana vienkārša: ieber kafiju, aplej ar atbilstošas temperatūras ūdeni, samaisi, ļauj ievilkties 3-4 minūtes, nospied un baudi.

Kļūda Nr. 2: malta kafija

Jā, iegādāties jau maltu kafiju ir ērtāk, bet vai tāda kafija garšos izcili? Tiklīdz kafijas pupiņas tiek samaltas, tās izdala smaržu, kas ar laiku samazinās. Jo ilgāk uzglabā maltu kafiju, jo vairāk tā zaudē visas savas garšas īpašības. Labāk tērēt mazliet vairāk laika un samalt kafiju tieši pirms tās gatavošanas, lai izbaudītu dzērienu maksimāli.

Kļūda Nr. 3: auksti trauki

Lai dzēriens ilgāk būtu silts, uzsildi savu kafijas krūzi. Paturi kafijas presi vai krūzīti karstā ūdenī, kamēr vāri ūdeni kafijas apliešanai.

Kļūda Nr. 4: plānas krūzītes

Krūzes un tases mēdz būt ļoti dažāda materiāla, atšķiras arī to sieniņu biezums. Izvēlies krūzes ar biezākām malām, lai kafija ilgāk silta.

Kļūda Nr. 5: vecas kafijas pupiņas

Pat ja esi ierindojams starp centīgākajiem kafijas gatavotājiem un pupiņas mal katru reizi, kad vēlies baudīt dzērienu, paturi prātā, ka arī pupiņām ir jābūt svaigām, tāpēc vienmēr pārliecinies par derīguma termiņu.

Kļūda Nr. 6: viss "uz aci"

Iebērt kafiju tieši no paciņas krūzē ir slikts ieradums. Labāk ievēro proporciju 17 g kafijas (aptuveni 3 tējkarotes) uz 260 ml ūdens. Tā būs tāda laba kafija – ne tik stipra kā espreso, bet noteikti ne ūdeņaina.

Kļūda Nr. 7: bet piens?

Protams, par gaumi nestrīdas, tomēr tiek uzskatīts, ka brūnais cukurs un piens ar augstāku tauku saturu kafiju padarīs garšīgāku.

Kļūda Nr. 8: nepareiza uzglabāšana

Galvenais – izvairīties no mitruma. Tieši tāpēc kafiju nevajadzētu uzglabāt ne ledusskapī, ne saldētavā. Vislabāk to pārbērt noslēdzamā traukā un uzglabāt sausā, tumšā vietā. Bet atceries – neglabā to pārāk ilgi.

Komentāri (2)
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu