Kas īsti ir vaniļas pāksts un kāpēc tā ir tik dārga?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Vaniļa, šķiet, ir katrā kūkas, smalkmaizītes un deserta receptē. Bet no kurienes šī garšviela cēlusies un kāpēc ir tik dārga, skaidro portāls “Bonappetit.com".

Ja arī tu kādreiz esi aizdomājies par to, kas tad īsti ir vaniļa (starp citu, vaniļas pāksts nemaz nav īsta pāksts) vai kāpēc daži ekstrakti tiek uzskatīti par atdarinātājiem, tad tev šis ir jāizlasa, jo uz šiem jautājumiem ir atbildes!

Kas īsti ir vaniļa - pāksts vai auglis?

Vaniļas pāksts patiesībā nav nekāda pāksts, bet gan vaniļas orhidejas auglis. Un tās ekstrakts tiek iegūts, šo augli mērcējot spirtā.

Kāpēc vaniļas pākstis ir tik ļoti dārgas?

Orhidejas, kas ražo šos augļus, aug tikai dažās pasaules vietās. 80% no visām vaniļas pākstīm eksportē no Madagaskaras. Cenu palielina arī tas, ka absolūti viss, lai iegūtu šīs pākstis, tiek darīts ar rokām (stādīšana, apputeksnēšana, augļu novākšana).

Vaniļas pāksts ir otra dārgākā garšviela pasaulē. Pirmo vietu nemainīgi ieņem safrāns.

Vai pāksts vietā var izmantot ekstraktu?

Protams, ekonomijas nolūkos pāksti kārojas aizstāt ar ekstraktu, bet tā ne vienmēr būs laba izvēle, jo ekstrakts nepiešķirs to īpašo garšas niansi. Kā izvērtēt?

  • Iegādājies pāksti, ja vaniļa ir galvenais garšas elements. Piemēram, vaniļas mērce, creme brulē, vaniļas saldējums viennozīmīgi garšos izcili tikai tad, ja izmantosi pāksti.
  • Ja vaniļa ir papildu garšas nianse, piemēram, šokolādes kūkā vai auzu pārslu cepumos, tad to bez bēdas vari aizstāt ar ekstraktu.

Vai visi ekstrakti ir izmantojami?

Krāsa un aromāts visiem tiem līdzīga, bet kāpēc nereti produkti ar vienādu tilpumu maksā tik ļoti dažādi? Negodīgie tirgotāji šos ekstraktus veido mākslīgi, izmantojot krāsvielas un aromatizētājus, tāpēc izvēlies prātīgi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu