Siļķe kažokā: vēsture, gatavošanas noslēpumi un receptes

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Salāti "Siļķe kažokā" pirmoreiz datēti 1919. gada izskaņā. Par receptes autori tiek uzskatīta pavāre Aristarha Prokopceva. Saskaņā ar leģendu, apmeklētājiem viņas jaunais ēdiens tik ļoti patika, ka recepte ātri vien izplatījusies iedzīvotāju vidū un kļuvusi ārkārtīgi populāra, vēsta "Postimees".

Saskaņā ar citu versiju, salāti tika izgudroti Baltijas valstīs, kur jau sen apvieno siļķi ar dārzeņiem un skābo krējumu. Šī kombinācija ir raksturīga īpaši mūsu - latviešu virtuvē. Laika gaitā skābo krējumu aizstājusi majonēze, pateicoties tās piesātinātajai garšai.

Jaunie salāti ar oriģinālo garšu izrādījās ideāls papildinājums stiprajiem dzērieniem, jo ​​īpaši degvīnam. Turklāt tie ir diezgan vienkārši pagatavojami no produktiem, kas pieejami jebkurā gadalaikā. Droši vien tieši šīs ēdiena īpašības kopā ar izcilo garšu nodrošināja siļķei zem "kažokādas" tādu popularitāti. Sākot ar XX gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, salātus sāka gatavot kā jau ļoti iemīļotu Ziemassvētku un Jaunā gada svinību mielasta sastāvdaļu, novietojot to līdzās tunča mimozai un olivjē.

Klasiskā salātu versija

Šo salātu pamats: tie ir kārtaini. Galvenās sastāvdaļas ir mazsālīta siļķe, vārītas bietes, vārīti burkāni un kartupeļi, majonēze. Bieži pievieno arī sīpolu un vārītas olas.

Nelielus siļķes gabaliņus liek salātu bļodas apakšā un apsmērē ar majonēzi. Tālāk kārtās liek rīvētus dārzeņus: kartupeļus, burkānus un bietes, katru kārtu pārlejot ar majonēzi. Salātus dekorē ar majonēzi, zaļumiem un sasmalcinātu olu. 

Īpašās salātu versijas

Siļķes kažokā pamatsastāvdaļas nedod īpašas iespējas mākslinieciskiem lidojumiem. Jau tā spēcīgās garšas ēdienu padara īpašu, lai nav nepieciešamības meklēt vēl kādus papildinājumus. 

Pikantu garšu cienītāji var pievienot kārtiņu smalki sagriezta sīpola, bet, ja vēlas maigākas garšas, - pievieno ābolu. Tos sarīvē un liek plānā kārtiņā, bet var arī sajaukt kopā ar ābolu.

Vēl viena populāra salātu sastāvdaļa ir vārītas olas. Ar tām ne tikai var dekorēt salātu virsējo kārtu, bet arī likt papildu kārtiņu starp dārzeņiem - olas salātus padara krēmīgākus un maigākus.

Izcilu salātu gatavošanas padomi

  1. Nežēlo majonēzi.
  2. Dārzeņi jāizvāra savlaicīgi un kārtīgi jāatdzesē. Lai to garša būtu piesātinātāka, jāvāra ar visu mizu.
  3. Struktūra ir zelts - gabaliņiem visiem jābūt vienādi sagrieztiem vai arī sarīvētiem. 
  4. Vēsturiski salātu apakšā tika likta siļķe, bet jaunākās versijas paredz kā pirmo kārtu likt kartupeļus, jo tie lieliski uzsūc visas garšas.
  5. Salātiem jāļauj "ievilkties" vismaz 3 stundas, ideālā variantā ļauj tiem visu nakti palikt ledusskapī.

Mūsdienās, kad modē ir eleganti noformējumi, salātus var kārtot formiņās, jau sadalot porcijās.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu