Saskaņā ar citu versiju, salāti tika izgudroti Baltijas valstīs, kur jau sen apvieno siļķi ar dārzeņiem un skābo krējumu. Šī kombinācija ir raksturīga īpaši mūsu - latviešu virtuvē. Laika gaitā skābo krējumu aizstājusi majonēze, pateicoties tās piesātinātajai garšai.
Jaunie salāti ar oriģinālo garšu izrādījās ideāls papildinājums stiprajiem dzērieniem, jo īpaši degvīnam. Turklāt tie ir diezgan vienkārši pagatavojami no produktiem, kas pieejami jebkurā gadalaikā. Droši vien tieši šīs ēdiena īpašības kopā ar izcilo garšu nodrošināja siļķei zem "kažokādas" tādu popularitāti. Sākot ar XX gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, salātus sāka gatavot kā jau ļoti iemīļotu Ziemassvētku un Jaunā gada svinību mielasta sastāvdaļu, novietojot to līdzās tunča mimozai un olivjē.
Šo salātu pamats: tie ir kārtaini. Galvenās sastāvdaļas ir mazsālīta siļķe, vārītas bietes, vārīti burkāni un kartupeļi, majonēze. Bieži pievieno arī sīpolu un vārītas olas.
Nelielus siļķes gabaliņus liek salātu bļodas apakšā un apsmērē ar majonēzi. Tālāk kārtās liek rīvētus dārzeņus: kartupeļus, burkānus un bietes, katru kārtu pārlejot ar majonēzi. Salātus dekorē ar majonēzi, zaļumiem un sasmalcinātu olu.