Nedomā - izmet! Piecas pazīmes, kas liecina, ka ēdiens sabojājies

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock.com

Nevienam nepatīk izšķērdēt labu ēdienu, bet, tā kā mājās pagatavota ēdiena pārpalikumiem neviens neuzliek precīzu datumu, līdz kuram tas jāapēd, var būt grūti noteikt, vai to joprojām ir droši baudīt.

Lūk, dažas pazīmes, kas liecina, ka daudz drošāk ēdienu būs izmest, jo riskēt ar veselību noteikti nevajag, vēsta "Insider".

Nevienam ēdienam tavā ledusskapī nav jābūt ilgāk par dažām dienām

Ja vēlies būt drošs, ka tevis gatavotā ēdiena pārpalikumi ir ēdami, ideāli, ja tie ledusskapī nebūs pavadījuši ilgāk kā trīs līdz četras dienas. Ja nespēj atcerēties, cik ilgi izvārīti makaroni jau rāmi dus dziļākajā ledusskapja plauktā, - bez sirdsapziņas pārmetumiem met ārā, jo problēmas ar vēderu tev nav vajadzīgas.

Pelējums? Kategoriski aizliegts ēst!

Ja uz ēdiena redzi pelējumu, vairs pat nav ko šaubīties un domāt - tas ir jāizmet. Baktērijas, kas atrodamas pelējumos, var izraisīt saindēšanos, alerģiskas reakcijas.

Arī krāsai ir nozīme

Tu taču labi zini, kā izskatījās maltās gaļas mērce, kad to tikko pagatavoji, vai salāti, kad "ietērpti" gardā mērcē. Piemēram, ja liellopa gaļa no brūnas kļūst pelēka vai salāti no zaļiem - brūni, nav labi!

Šī pārpalikumu pārbaudes metode ir visefektīvākā ēdieniem, kas satur svaigus produktus, piemēram, dārzeņus, augļus, termiski neapstrādātu gaļu (izmantota, piemēram, kūpināta) un svaigus piena produktu. Ēdieniem, kas gatavoti no sastāvdaļām, kuras satur konservantus, krāsa var būt maldinoša, un tev jāmeklē citi risinājumi, kā pārbaudīt ēdienu.

Mainījusies ēdiena smarža

Ja ēdiens ir ledusskapī pavadījis jau kādu dienu, tā smarža nedrīkst būt mainījusies. Ja tas tomēr ir noticis, tā ir droša pazīme, ka ēdiens ir sācis bojāties. Labāk neriskē un atvadies no tā.

Tekstūra

Tieši tāpat kā smarža, ēdiena tekstūra nedrīkst dramatiski mainīties. Produkti var tikai kļūt nedaudz cietāki, mērces un zupas biezākas, bet, ja izskatās, ka ēdiens kļuvis, piemēram, gļotains, - izmet.

Lai ēdiens nenonāktu atkritumos, plāno savas maltītes un izvērtē sastāvdaļu daudzumu, lai nav tā, ka zupas katla pietiktu armijas bataljonam, bet ar kotletēm varētu pabarot visus kaimiņus.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu