Kodīgi sīpoli: ko darīt, lai nav jāraud? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Laikā, kad marinējam, skābējam un vārām visādus salātus, bez sīpoliem grūti iztikt. Labi, ja pa rokai ir sīpoli, kas neliek raudāt, bet ko darīt, ja pie pirmā sīpola asaras līst straumēm, bet jāsagriež vēl pilna bļoda? Izmēģini visas metodes un atrodi to, kas tev palīdz vislabāk!

Kāpēc sīpols liek raudāt? Viss noslēpums ir ķīmijā! Brīdī, kad sīpola sula saskaras ar gaisu, izstrādājas īpašs kodīgs savienojums, kas tad arī ir atbildīgs par acu asarošanu, skaidro "Goodhouse".

8 metodes, lai izvairītos no acu asarošanas

Metode Nr. 1: uguns

Uz dēlīša, kur griezīsi sīpolus, novieto aizdegtu sveci, labāk pat divas. Karstums, kas nāks no liesmas, aizkavēs kodīgo enzīmu, un tu, iespējams, sagriezīsi sīpolu, pirms kodīgā viela tikusi līdz tavām acīm.

Metode Nr. 2: bļodiņa ar ūdeni

Tev būs nepieciešama bļodiņa ar plakanu dibenu. Ielej ūdeni, ievieto sīpolu un griez. Svarīgi: ūdenim ir jānoklāj viss sīpols. Slapji, bet iedarbīgi!

Metode Nr. 3: mikroviļņu krāsns

Liec sīpolu, vidējā temperatūrā pasildīties mikrovilņu krāsnī vidēji 25-30 sekundes. Ilgāk ne un augstā temperatūrā arī ne, jo tad sīpols izvārīsies. 

Metode Nr. 4: atdzesē 

Ievieto nenotīrītu sīpolu uz 10-15 minūtēm saldētavā, bet pēc tam ātri to notīri un sagriez. Svarīgi, lai tas nepaspēj sasilt. Jāpiebilst, ka miziņu noņemt būs grūtāk, bet ietaupītās asaras ir nelielu pūļu vērtas.

Metode Nr. 5: peldbrilles

Lai arī cik smieklīgi tas izskatītos - peldbrilles vai maska ir risinājums. Tās kā barjera pasargās tevi no kodīgā enzīma. Ērti nebūs, bet efektīvi gan.

Metode Nr. 6: košļājamā gumija

Pārsteidzoši, bet fakts: piparmētru košļājamā gumija tiešām pasargā asaru kanālus no kairinājuma. Noslēpums ir tajā, ka, aktīvi košļājot, elpu ievelk caur muti, nevis degunu, tādējādi enzīmam ir grūtāk tikt līdz asaru kanāliem.

Metode Nr. 7: tvaiks

Blakus vietai, kur darbosies, novieto krūzi ar verdošu ūdeni. Tvaiks veidos barjeru un samazinās kodīgo vielu koncentrātu gaisā.  Šī metode gan pilnībā nenovērsīs acu asarošanu, tomēr to noteikti samazinās.

Metode Nr. 8: auksts ūdens

Šī metode darbojas līdzīgi kā saldētava. Nomizotu sīpolu iemērc aukstā ūdenī uz vidēji 15 minūtēm. Kodīgās vielas izšķīdīs ūdenī, un varēsi griezt bez bēdu.

 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu