Vai zini, kāpēc safrāns ir dārgākā garšviela pasaulē? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Īsts itāļu risoto, spāņu paelja un indiešu karijs - visus šos brīnišķīgos ēdienus vieno kāda garšviela - safrāns. Cilvēki atpazīst garšvielu tās izteikti atšķirīgās garšas, spilgtās krāsas un augstās cenas dēļ. Kvalitatīvs safrāns var izmaksāt ap 4000 EUR par kilogramu.

Safrāns ir tik ļoti dārgs tā augšanas īpatnību dēļ, skaidro "Reader`s Digest". Tikai zieda drīksna ir izmantojama kā garšviela. Ir nepieciešami aptuveni 75 000 safrāna ziedu, lai iegūtu 0,5 kg šo garšvielu. Drīksna ir ļoti smalka, tāpēc tās novākšana un žāvēšana ir rūpīgs roku darbs. 

Arī pats augs ir ļoti specifisks. Tas aug tikai noteiktos apstākļos un zied vienu nedēļu gadā. Populārākie ir Irānas, Indijas un Spānijas safrāni. 

Kas liek cilvēkiem iegādāties šo dārgo garšvielu? Tās garšu nav iespējams aizstāt ar ko citu. Ja reiz būsi baudījis labi pagatavotu ēdienu ar safrānu, gribēsi vēl. Pētījumi liecina, ka safrāns pozitīvi iedarbojas uz cilvēka organismu: uzlabo garastāvokli, cīnās ar PMS un īpašās metodēs arī lietojams cīņai ar lieko svaru. 

Ja esi nolēmi iegādāties safrānu, esi uzmanīgs. Daudzi ražotāji to sasmalcina un jauc ar citām garšvielām, lai varētu nopelnīt, negodprātīgi palielinot svaru, bet tu rezultātā saņemsi garšvielu sajaukumu, nevis "tīru mantu". 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu