Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Ar drošu soli skolā - idejas uzkodām līdzdošanai

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: depositphotos.com

Bērni, it īpaši sākumskolas un pamatskolas vecumā, ir ļoti aktīvi, tāpēc ir svarīgi nodrošināt viņus ar veselīgām otrajām brokastīm vai launagu, it sevišķi, ja mājās brokastis nav ēstas. Protams, skolēnam vienmēr var dot līdzi svaigus vai žāvētus augļus, riekstus un jogurtus, bet šoreiz tiek piedāvātas pilnvērtīgas ēdienreizes, ko skolēns var paņemt līdzi.

1. Pašu gatavotas sviestmaizes

Sviestmaize var būt ļoti veselīga, jo veselīgums ir atkarīgs tikai no tā, ko liekam tai virsū un kādu maizi izmantojam par pamatu. Sviestmaizi ir parocīgi paņemt līdzi un ērti ēst, un tai ir simtiem pildījumu variantu. Par sviestmaizes pamatu var izmantot rudzu, saldskābo, pilngraudu kviešu vai citu miltu maizi, maizi ar klijām, sēklām, kā arī rudzu, daudzgraudu, rīsu, griķu un citas sausmaizītes. Dažādu graudu tortiljas arī var būt laba maizes alternatīva. Par uzziežamo, kas neizmiekšķēs maizi un būs veselīgs, var izmantot krēmsieru, zemesriekstu sviestu, saspaidītu avokado, arī govs vai kazas piena sviestu. Uz sviestmaizes visdrošāk likt sieru — tas nebūs sabojājies, pat ja bērns apēdīs to vēlāk, — un kādu dārzeni. Sagrieztu dārzeni vai augli var likt sviestmaizei arī blakus. Protams, virsū var likt arī gaļu (piemēram, brīvdienās cepta vistas vai cūkas cepeša pārpalikumu) vai olu, bet tad ir jāpārliecinās, ka sviestmaize drīz tiks apēsta. „Eksperimentējiet ar garšām ikdienā — pamēģiniet uzziest avokado uz saldskābmaizes, pielikt klāt olu un siera šķēli. Jums sanāks pilnvērtīga, veselīga un ļoti garšīga maltīte,” aicina uztura speciāliste.

Rudzu maize ar avokado un rikotu

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com

2. Salāti vai augļu un dārzeņu uzkodas 

Salāti var būt ne tikai ēdiens, bet arī izklaide — konstruktors, ko bērns var veidot ar paša rokām! Plastmasas cibā var ielikt sagrieztus dārzeņus, augļus un sieru (piemēram, fetu), sēkliņas, salātlapas (rukolu, spinātus), savukārt atsevišķā mazā kārbiņā — salātu mērcīti. Kādas mērces vislabāk izvēlēties? Tās var būt dažādas pesto variācijas un olīveļļas, rapšu vai saulespuķu eļļas maisījums ar citrusaugļu sulu. Svarīgi, lai bērns pirms ēšanas pats var to samaisīt ar sagrieztajām sastāvdaļām. Skolēnam var iepakot līdzi arī veselus vai sagrieztus augļus un dārzeņus, ko var ēst kopā ar sēklu vai riekstu sviestu. „Bērniem noteikti garšos strēmelītēs sagriezts burkāns, ko var mērcēt zemesriekstu sviestā, der arī ābols, bumbieris, banāns un vīnogas. Krēmsiers, papildināts ar garšaugu maisījumu, arī būs laba piedeva pie sagrieztiem dārzeņiem,” stāsta J. Jansone.

Bagātīgie augļu salāti

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com

3. Mājās gatavoti saldumi 

Ja prātīgi pieiet saldumu gatavošanai, kontrolējot pievienotā cukura un taukvielu kvalitāti un daudzumu, tos var droši piedāvāt skolēnam uzturā — protams, ar mēru. Rudenī, kad vecvecāku pagrabi, kā arī veikalu plaukti ir pilni ar vietējiem burkāniem, kabačiem un ķirbjiem, ir tik viegli pagatavot saldo maizi, pievienojot rīvētus dārzeņus. Mājās var ātri pagatavot mušļu tāfelītes no auzu pārslām un žāvētiem augļiem un riekstiem.

Lasi vēl:

Informāciju sagatavojis nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu