Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Deviņi kaitīgi ieradumi, kurus piekopjam virtuvē

Raksta foto
Foto: depositphotos.com

Virtuve ir viena no bīstamākajām telpām mājās. Lielākā daļa nelaimes gadījumu norisinās tieši virtuvē - no vienas puses naži, no otras puses plīts, lērums plīstošu vai vienkārši smagu trauku. Bet galvenie bīstamības faktori nav šie.. Apkopoti cilvēku ieradumi, saistīti ar gatavošanu un uzkopšanu, kas apdraud veselību.

Produktu atkausēšana uz virtuves galda

Putnu, sarkano gaļu un jūras produktus kategoriski aizliegts atkausēt uz virsmas, kas paredzēta ēdiena gatavošanai. Tas var izraisīt savstarpēju apmaiņu ar nevēlamām baktērijām - no virsmas uz gaļu un no gaļas uz virsmu, tālāk jau uz nākamo produktu, kas tur tiks novietots. 

Ideālā vieta šo produktu atkausēšanai ir ledusskapja apakšējais plaukts: pietiekami auksts, lai baktērijas neizdalītos un neizplatītos, pietiekami silts, lai produkti atkustu.

Veci trauku mazgāšanas sūkļi

Mitrā sūkļa virsma piesaista mikroorganismus vairāk nekā citas virsmas, tāpēc  sūkļi var izraisīt vieglu saindēšanos. Sūkli ieteicams mainīt ne retāk kā reizi divās nedēļās.

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com

Gaļas skalošana

Esam pieraduši, ka nopirktie produkti ir rūpīgi jānomazgā, tomēr ar gaļu ir gluži pretēji. Tieši uz jēlas gaļas var sastapt milzīgu daudzumu baktēriju, bet ūdens tās visas nekad nenomazgās un nelikvidēs; mazgājot gaļu, tās tikai izplatīsies pa visu izlietni.

Labākais veids, kā dezinficēt gaļu, - pagatavo to! Augsta temperatūra  likvidē  visas baktērijas un mikrobus. Jāizvairās tikai no jēlas gaļas saskares ar citiem produktiem, kuri netiks apstrādāti.

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com

Aizdomīgu produktu pagaršošana

Bojāti produkti bieži maina savu garšu, smaržu un izskatu, taču nereti vēlamies par to tiešām pārliecināties pagaršojot. Nevajag to darīt! Vislabāk uzreiz izmest ēdienu, par kura svaigumu radušās aizdomas.

Ilga dzesēšana

Tikko vārītu zupu nedrīkst uzreiz likt ledusskapī, jo tā ātrāk sasildīs pašu ledusskapi un sabojās to nekā atdzisīs. Taču nevajadzētu par to arī aizmirst. Burtiski dažas stundas, un silts ēdiens ātri saskābst. Nevajadzētu katliņu ar gaļu vai pannu ar ceptu gaļu atstāt līdz vakaram istabas temperatūrā, bet gan laikus ievietot ledusskapī.

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com

Neievērots produktu pagatavošanas laiks

Skaidrs ir viens - jebkuri gaļas produkti, tāpat arī olas, ir jāizvāra, jāizcep līdz pilnīgai gatavībai, lai izvairītos no parazītiem un saslimšanas ar salmonelozi.

Pusdienošana, guļot dīvānā

Pārtikas uzņemšana pusguļus stāvoklī izraisa miegu. Vēl vairāk - jo saspiestāks ir barības vads maltītes laikā, jo lielāka iespēja pēc tam saskarties ar dedzināšanu un kuņģa sāpēm. Pareizā pieeja - pastaiga pēc ēdienreizes vai vismaz nedaudz  kustību ar taisnu muguru.

Ātri bojājošos produktu uzglabāšana ledusskapja durvju plauktos

Patiesībā ļoti nepateicīga vieta ledusskapī. Durvju plaukti ir vissiltākie, un produkti tajos bojājas ātrāk. Tāpēc pienu un olas tomēr ieteicams uzglabāt ledusskapja apakšējā plauktā, nevis durvīs.

Raksta foto
Foto: Depositphotos.com

Nemazgātu produktu nogaršošana

Šis punkts attiecas kā uz virtuvi, tā arī lielveikalu un tirgu. Protams, noskaidrot, kā garšo konkrētā oga, auglis vai zaļumi, ir ļoti svarīgi, taču bīstami, jo, nogaršojot nemazgātus produktus, kurus ar savām rokām aiztikuši arī citi, var saindēties. Atrodi drošu pārdevēju, kura pārdotajai precei uzticies, lai nav vajadzības nogaršot.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu