Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Ar ko aizvietot taukus, cukuru un miltus?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Apēst tortes gabalu un pēc tam mocīties ar sirdsapziņas pārmetumiem? Cukuru, miltus un taukvielas daudzos desertos var aizvietot ar figūrai mazāk bīstamiem aizstājējiem.

Tauki.

Daudzās receptēs, kur ir saldais krējums, var droši izmantot jogurtu vai pienu – ar noteikumu, ka nekas nav jāputo. Saldo krējumu aizvieto ar jogurtu proporcijās 1:1.

Deserta kaloritāti var samazināt ar olu palīdzību. Vieglāk par visu daļēji atbrīvoties no olu dzeltenumiem. Divu olu vietā izmanto 1 olu + 2 olu baltumus.

Kārtaino mīklu bez zaudējumiem garšai var aizvietot ar liesāku filo mīklu – parasti to var atrast veikalos pie saldētās produkcijas. Un ietauko mīklu ar aerosola vai pulverizatora palīdzību, nevis ar otiņu.

Augu eļļu var aizvietot ar ābolu biezeni vai biezeni no banāniem un žāvētām plūmēm. Tas padarīs desertu aromātiskāku un tas ilgāk uzglabāsies svaigs. Sviestu aizvieto ar biezeni proporcijās 1:1. Iespējams, ūdens daudzumu arī receptē nāksies pamainīt.

Sāļajās kūkās sviestu brīnišķīgi aizstāj ķirbja biezenis, rīvēts cukini vai liess jogurts. Pusi no sviesta (ne vairāk) var aizvietot ar tofu sieru vai liesu biezpienu.

Tauku aizvietotājs.

Sagriez 2 vidēji lielus ābolus, 2 gatavus bumbierus, pārlej tos ar 2/3 glāzes ūens, pievieno pa 1 ēd.k. citrona sulas un lecitīna (pārdodas aptiekās). Uzvārīt, apsegt ar vāku un vārīt 35-45 minūtes. Sasmalcini ar stampu, izberz caur sietu vai marli. Glabā ledusskapī līdz 4 dienām vai saldētavā līdz 6 mēnešiem. Pīrāgu un kūku pagatavošanai ar šo masu var aizvietot līdz 2/3 no kopējās taukvielas masas.

Centies izvairīties no receptēm, kuru sastāvā ir kokosa skaidas. Tās uz 65% sastāv no kaitīgiem piesātinātiem taukiem. Kokosa skaidas var aizvietot ar sasmalcinātiem zemesriekstiem, kuri satur vērtīgos nepiesātinātos taukus.

Milti.

Milti – kalorijām bagāta sastāvdaļa. Daļēji tos var aizvietot ar sasmalcinātām auzu pārslām ar klijām. Klijas aizkavē ogļhidrātu pārstrādi organismā un tādā veidā uztur pastāvīgu glikozes līmeni asinīs. Auzu pārslu vietā var izmantot kviešu klijas, kuras var nopirkt visos veikalos.
Vienu sauju miltu aizvieto ar vienu sauju auzu pārslu ar klijām.

Daļu miltu var aizvietot ar banāniem, tas piešķirs mīklai nepieciešamo lipīgumu. Tikai jāņem vērā, ka banāns arī ir kalorijām bagāts produkts. Miltus aizvieto ar banāniem proporcjā 1:1.

Cukurs.

Cukura vietā desertos var izmantot augļus un augļu biezeņus. Dzelteni un sarkani āboli brīnišķīgi aizvietos cukuru, bagātinās desertu ar pektīnu un vitamīniem. 100 g cukura – tas ir apmēram 150g ābolu.

Ar bumbieru biezeni arī var daļēji aizvietot cukuru, proporcijas 1:1.

Cukuru desertos var aizstāt ar tumšo šokolādi. No vienas puses, šokolāde arī satur daudz cukura (un tauku). No otras, šokolādes sastāvā ir vesels kompleks ar vielām, kuras pastiprina saldo garšu, līdz ar to pat neliels šokolādes daudzums var aizvietot diezgan lielu cukura daudzumu. Un deserts būs daudz garšīgāks! Šo triku var izmantot gatavojot braunijus, augļu kūkas, keksus un sacepumus. Cukuru ar šokolādi aizvieto proporcijās 2:1.

Centies izmantot receptēs saldskābus augļus. Paradoksāli, bet fakts: tas liks sajust “saldāku”garšu". Izrādās, augļu skābums bagātina garšu un daļēji nomaskē cukura trūkumu desertā.

Cukura daudzumu var samazināt arī pievienojot pāris šķipsniņas sāls. Pamēģini – cukuru vajadzēs mazāk! Sāls kopā ar cukuru pastiprina garšu, tā būs piesātināka.

Autors: Bonappetit.lv

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu