Ceturto gadu pēc kārtas atzīti ārvalstu eksperti noteikuši 2016.gadā labākos Latvijas restorānus un kāroto „Ekselence labākā restorāna Latvijā 2016” titulu aizvadītajā gadā ieguvis restorāns „Vincents”, godpilno otro vietu ieņēmis restorāns “Bibliotēka No1”, bet trešajā vietā ierindojies “Restorāns 3”, kas ir viens no pieciem trīsdesmit labāko restorānu saraksta jaunpienācējiem. Par aizgājušā gada labākajiem jaunajiem restorāniem atzīti – “Ferma”, “Entresol”, “COD”.
Noskaidroti 2016. gada Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā.
„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016” nosaka divās kārtās. Vispirms interneta aptaujā HoReCa nozares profesionāļi balsoja par, viņuprāt, labākajiem restorāniem, un pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska ārvalstu žūrija, kuru šogad veidoja 13 pieredzējuši profesionāļi no Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Somijas, Lietuvas, Itālijas un Norvēģijas. Daļa no žūrijas Latvijā ieradās jau otro gadu pēc kārtas, atzīstot, ka, salīdzinot ar gadu iepriekš, restorānos novērojama izaugsme. “Latvijas restorāniem ir milzīgs potenciāls”, pēc viesošanās Latvijā atzina pieredzējušais restorānu kritiķis un publicists Bents Kristensens. Viņš pauda gandarījumu par restorānu daudzveidību un uzslavēja mūsu vadošo šefpavāru sniegumu.
Apmeklējot restorānus, žūrija katram no restorāniem piešķīra punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā. Salīdzinot ar gadu iepriekš, „Ekselence labākie restorāni Latvijā 2016” sarakstā iekļuvuši pieci jaunpienācēji. „Tas nav maz, jo iekļūt starp labākajiem nebūt nav viegli. Arvien vairāk restorānu saprot, ka nedrīkst stāvēt uz vietas, jo konkurence ir sīva un pakausī elpo citi. Restorāniem jāturpina attīstīties un jāiet uz priekšu,”, atzīst projekta iniciators Normunds Norenbergs.
“Patiesi priecē, ka “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” saraksta veidošana ar katru gadu kļūst aizvien gaidītāka un nozīmīgāka norise mūsu gastronomiskās kultūras dzīvē. Zīmīgi, ka šogad starptautiskā žūrija ir vēl atzinīgāk novērtējusi ne tikai mūsu restorānu gatavoto ēdienu, bet arī servisa līmeni, jo tas ir tik pat svarīgi kā izcils deserts maltītes noslēgumā. Apsveicu visus laureātus un novēlu nākamajā gadā ne tikai noturēt, bet arī sasniegt vēl augstākus rezultātus,” Food Union grupas stratēģijas un biznesa attīstības viceprezidents Normunds Staņēvičs.
Apbalvošanas ceremonijā „Dizaina fabrikā”, baudot gardos “Ekselence” saldējuma desertus, jauno “Lielvārdes alus” upeņu stautu un uzkodas no restorāna “Eksports”, tika paziņoti arī vairāku nomināciju un specbalvu ieguvēji.
2016. gads gana ražīgs izvērties restorānam “Ferma”, jo tas ticis uzreiz pie trīs īpašo nomināciju specbalvām. Restorāns ieguvis gan “Gemoss” nomināciju kā “Labākais jaunais restorāns Latvijā 2016”, kā arī saņēmis īpašo balvu par labāko desertu “Ekselence labākais deserts 2016” un žurnāla “Pastaiga” simpātiju balvu.
Savu simpātiju balvu par drosmi restorānam “Ferma” un tā šefpavāram Mārim Astičam pasniedza arī žurnāls “Pastaiga”. Žurnāla redaktore Inita Saulīte-Zandere uzsver: “Augstas klases restorāns un Restorānu servisa skola zem viena jumta ir ambiciozs un ļoti apsveicams projekts. Ceru, ka šis beidzot būs iedīglis nacionālajai kulinārijas skolai, par kuru sen runā, bet beidzot kāds ir ķēries pie darīšanas."
Komentējot jauno restorānu sniegumu, viens no žūrijas pārstāvjiem Michelin šefpavārs Albins Vesmans no Zviedrijas atzina, ka viņu pārsteigušas pozitīvās tendences tieši jauno restorānu vidū, un viņš ir pārliecināts, ka tie nākamgad sastādīs ļoti sīvu konkurenci pārējiem.
Balvu par straujāko kāpumu 2016. gada sarakstā nominācijā “Lielvārdes alus izrāviens” ieguva “Restorāns 3”. Lielvārdes alus zīmola vēstnesis Ingemārs Dzenis: “Mēs, Lielvārdes alus kolektīvs, cenšamies iepazīstināt cilvēkus ar jaunām garšām un atklāt vēl neiepazītus horizontus. Šīs nominācijas laureātu gluži tāpat raksturo nepārtraukta tiekšanās pēc izcilības un spoži panākumi garšas piedzīvojumu meklējumos. Esam droši, ka tuvākajos gados “Restorāns 3” turpinās mūs patīkami pārsteigt un sastādīs aizvien nopietnāku konkurenci citiem Top 30 restorāniem!”
Savukārt nacionālā aviokompānija “airBaltic” tradicionāli uzsver reģionālo restorānu nozīmi, un balvu kā labākajam reģionu restorānam pasniedza restorānam “Zoltners”. airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags: "airBaltic uz Baltijas valstīm atved tūristus no 60 galamērķiem Eiropā, Skandināvijā, NVS. Tādēļ mums ir ļoti svarīgi, lai tūristi tērētu savu naudu izcilos restorānos".
Restorāni nevar sevi nominēt “Ekselence labākā restorāna Latvijā 2016” konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums, kas iespējams pateicoties ģenerālsponsora „Ekselence”, kā arī sponsoru „Lielvārdes alus”, “Gemoss” un „airBaltic” atbalstam.
Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā:
Vincents
Kaspars Meinerts
Bibliotēka No.1 Restorāns
Kaspars Meinerts
Restorāns 3 (jaunpienācējs)
Riviera
Muusu
36. line
Bergs
3 pavāru restorāns Tam labam būs augt
Le Dome
Dikļu pils restorāns
Valtera restorāns
Ostas skati
Locale
Koya
Kolonāde. Mūsu stāsti…
Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā
Vīna studijas restorāns
Zoltners (jaunpienācējs)
Kaļķu vārti
Rocket Bean Roastery (jaunpienācējs)
Mute
Laivas (jaunpienācējs)
Portofino
International Riga
Monterosso
Forest
Olive Oil Restorāns
Mio (jaunpienācējs)
Neiburgs
Kasha Gourmet
Par “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016”
“Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016” saraksts jau ceturto gadu pēc kārtas tiek veidots, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Latvijas restorānu kultūrai, izceltu restorānu kvalitāti un veicinātu to apmeklēšanu. Labāko Latvijas restorānu noskaidrošana norit divās kārtās. Vispirms norisinās HoReCa balsojums, kurā restorānu pārstāvji izsaka savu viedokli par kolēģiem. Otrajā kārtā restorānus vērtē atzīti ārvalstu eksperti – Michelin līmeņa šefpavāri no dažādām Eiropas valstīm, kuri restorānus apmeklē individuāli. Žūrijas sastāvs tiek turēts noslēpumā līdz svinīgajam apbalvošanas pasākumam, kas šogad Rīgā norisināsies februārī. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar “Ekselence”, “Lielvārdes alus”, “Gemoss”, “airBaltic” un “Pastaiga”.