Kategorijas

Recepšu kolekcijas

Sardīne

Latīniskais nosaukums - Sardina pilchardus spp.

Maza sālsūdens zivs ar mīkstām, ēdamām asakām. Pazīstamākā suga Eiropas piekrastē ir Atlantijas sardīnes, 13 – 16 cm garās sauc arī par garajām sardīnēm. Atlantijas sardīnes ir ar slaidu ķermeni un vienu īsu muguras spuru. Šo zivju ķermeņi ir gareniski svītroti, mugurpuses krāsojums ir zaļganzils, bet sāni – sudraboti. Tās dzīvo milzīgos baros Vidusjūrā un Atlantijas okeānā. Baros dzīvo, jo tā vieglāk izvairīties no briesmām. Šīs zivis izaug līdz 30 cm garumam. Dzimumbriedumu sasniedz ātri un nārsto vairākas reizes gadā. Barojas no planktonu, vēžveidīgos um zivju ikrus. Nozīmīgākie sardīņu lomi Eiropas ūdeņos nāk no Atlantijas okeāna spāņu un portugāļu piekrastes. Zivs gaļa ir tumša, ar bagātīgu garšu. Svaigas sardīnes nekavējoties jāliek uz ledus un jāapēd pēc iespējas ātrāk. Sardīnes galvenokārt var nopirkt konservētas olīveļļā, sojas eļļā vai ūdenī. Sardīnes ir populāras kā uzkodas. Tās ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, D vitamīnu, kalciju, B12 un olbaltumvielām.

Atpakaļ