Cepts sivēns

2005. gada 17. jūlijs
Foto: Receptes.lv
Pagatavošana
300 min
1. Nodurto sivēnu iemērc aukstā ūdenī, ieliek lielā bļodā un apkaisa ar samaltu kolofoniju vai sveķiem
2. Tad uzlej vārošu ūdeni, notīra un skalina vairākos ūdeņos, lai sveķu smaka aiziet projām.
3. Pārgriež vēderiņu, atbrīvo to no iekšām, bet sirdi un mēlīti sagatavo apēšanai.
4. Nomazgātā sivēna iekšpusi un ārpusi apsāla un liek nostāvēties.
5. Kad to gatavo, liek cepešpannā uz skalu ārdiem (restēm) vai vienkārši tikai uz cieši saliktiem skaliņiem, ar kājiņām zem liemeņa (ķermeņa) un smalkām drātiņām sasietām.
6. Iekšā sivēnu piepilda ar maizi un aizšuj. Ausīm piestiprina papīra tūtiņas, tāpat arī astītei, kuru piestiprina mugurai.
7. Mutē iebāz koka gabaliņu, lai tā paliek pavērta.
8. Sivēnu, tādā stāvoklī, it kā tas uz kājiņām gulētu, ieliek siltā cepeškrāsnī un cep lēnām vismaz trīs stundas, pie kam to ierīvē vienreiz ar speķi, otrreiz ar alū samērcētu spalviņu.
9. Cepeti tad izņem, vispirms atdala un pārgriež uz pusēm galvu, sakārto bļodā un mutē iesprauž zaļu pētersīļa lapu.
10. Pagriež sivēnu uz muguras, pārgriež gareniski uz pusēm un tad atkal, pagrieztu ar ādu uz augšu, sadala glītos gabalos. Pie sivēna pasniedz kāpostus.
11. Labu apetīti!
Uz augšu