Sākums > Receptes > Zupas

Gulašzupa uz ugunskura

2005. gada 14. septembris
Foto: Shutterstock.com
Parasti gatavoju ārā uz ugunskura dārza tusiņos. Šī zupa ir laba alternatīva šašlikiem un desiņām, taču gatavošanas laiks ir krietni ilgāks. Recepte ir noskatīta Ungārijā un aprobēta Latvijas apstākļiem un vēderiem. Visos pasākumos man ir palīgi, tāpēc arī piekrītu gatavot.
Pagatavošana
180 min
1. Uz 10 porcijām visas proporcijas ir aptuvenas, saspringt nevajag! Ja ir laika trūkums var sasteigt, bet no savas pieredzes saku ka ātrāk par 3 stundām man nekad nav sanācis. Nu tad sāksim!
2. Sāksim ar gaļas griešanu. Sagriežam ll.gaļu tik lielos gabaliņos, lai tie pēc sagatavošanas viegli ietilptu ēdamkarotē un būtu 1 kumosa lielumā. Liekam tos katlā ar nelielu eļļas daudzumu un kārtīgi apcepam pa brīdim pamaisot, kamēr parādās brūnumiņš.
3. Nākošie sīpoli. Tos griež palielos gabalos. Galvenais lai tie izjuktu cepot. Visus uzreiz pieliek pie gaļas un apber ar gulaša garšvielas paciņu. Cep pa laikam apmaisot tik ilgi, kamēr sīpoli paliek caurspīdīgi.
4. Kad pabeigts apcepšanas process pielej daudz (!) ūdeni. Pagaida kad uzvārās un pieliek sagriezto (kā gaļu) papriku. pavāra uz mazas uguns kādu laiciņu.
5. Atkal pielej ūdeni un pieliek sagrieztus tomātus, sāli un aso pipariņu. Ik pa laikam pamaisa un uzmana lai nebūtu pamaz ūdens. Ūdenim jābūt tik daudz, lai visas sastāvdaļas brīvi peldētu.
6. Kad tomāti ir galīgi savārījušies un ir izjukuši atkal pārbauda ūdens daudzumu, papildina un pieliek notīrītus un sagrieztus kartupeļus. Vāra līdz kartupeļi ir gandrīz gatavi. Pēc brīža iebiezina zupu ar miltiem.
7. Pielej visu vīna pudeli, pamaisa pavāra līdz kartupeļu gatavībai un ņem nost no uguns.
8. Patur zem vāka kādas 10-20 minūtes un var pasniegt.
9. Sagriež baltmaizi lielos gabalos.
10. Sagriež zaļumus un liek klāt katram atsevišķi.
11. Ēdot zupu, salauž maizi sīkākos gabaliņos un iemet savā šķīvī. Apmaisa ēd un slavē Eduardonkuli par lielisko recepti.

Labu apetīti!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu