Gardie Zemgales pīrāgi pēc receptes, kas mantota no vecvecmammas. Mīkla tiek gatavota no kviešu un rudzu miltiem, bet pildījumam cauraudzītis papildināts ar sīpoliem, vārītām olām un ķimenēm.
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Sastāvdaļas
800gkviešu miltu
200grudzu milti
200gsviesta vai margarīna
30g"slapjā" rauga
1/2lpiena
Sālspēc garšas
Pildījumam
600gžāvēta cauraudzīša
2sīpoli
2vārītas olas
Pipari, ķimenes pēc garšas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
-->
Pagatavošana
90 min.
Pienu, sviestu un sāli sasilda līdz 30° C. Tad šajā maisījumā izšķīdina raugu un izsijātus kviešu miltus+rudzu miltus. Mīca, kamēr atlec no rokām. Labi samīcītu mīklu siltā vietā uzraudzē, atspiež traukā atpakaļ, vēlreiz uzraudzē, tad sadala apmēram vienādās daļās, cik lielus pīrāgus grib.
Pildījumam žāvētu gaļu vai cauraudzīti sagriež mazos, četrstūrainos gabaliņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparus, sakapātas olas un ķimenes pēc garšas. Labākai garšai ķimenes iepriekš sausā pannā apgrauzdē. Ja vēlas, gaļu ar sīpoliem var viegli apcept. Ja gaļa ir sīksta, to var samalt caur gaļas mašīnu.
Katru mīklas gabaliņu saspiež plakanu, vidū liek apmēram vienu ēdamkaroti pildījuma, malas saspiež kopā, veidojot mēnešveidīgu rausi, ko liek uz ietaukotas plāts, kas apkaisīta ar rudzu miltiem, ar šuvi uz leju. Tos vēlreiz uz plāts uzraudzē 10 minūtes, tad pārziež ar saputotu olu un cep maksimāli iepriekš uzkarsētā krāsnī, kamēr brūni.