Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Vecvecmammas Zemgales pīrāgi

2005. gada 25. maijs
Foto: Shutterstock.com
Gardie Zemgales pīrāgi pēc receptes, kas mantota no vecvecmammas. Mīkla tiek gatavota no kviešu un rudzu miltiem, bet pildījumam cauraudzītis papildināts ar sīpoliem, vārītām olām un ķimenēm.
Pagatavošana
90 min
1. Pienu, sviestu un sāli sasilda līdz 30° C. Tad šajā maisījumā izšķīdina raugu un izsijātus kviešu miltus+rudzu miltus. Mīca, kamēr atlec no rokām. Labi samīcītu mīklu siltā vietā uzraudzē, atspiež traukā atpakaļ, vēlreiz uzraudzē, tad sadala apmēram vienādās daļās, cik lielus pīrāgus grib.
2. Pildījumam žāvētu gaļu vai cauraudzīti sagriež mazos, četrstūrainos gabaliņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparus, sakapātas olas un ķimenes pēc garšas. Labākai garšai ķimenes iepriekš sausā pannā apgrauzdē. Ja vēlas, gaļu ar sīpoliem var viegli apcept. Ja gaļa ir sīksta, to var samalt caur gaļas mašīnu.
3. Katru mīklas gabaliņu saspiež plakanu, vidū liek apmēram vienu ēdamkaroti pildījuma, malas saspiež kopā, veidojot mēnešveidīgu rausi, ko liek uz ietaukotas plāts, kas apkaisīta ar rudzu miltiem, ar šuvi uz leju. Tos vēlreiz uz plāts uzraudzē 10 minūtes, tad pārziež ar saputotu olu un cep maksimāli iepriekš uzkarsētā krāsnī, kamēr brūni.

Labu apetīti!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu