Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Latvijas karoga kūka

Foto: Aiga Bitmane
Sarkanās samtas kūkas (Red velvet cake) radītājs diez vai domāja par Latvijas karoga krāsām, taču Ņujorkā dzimusī kūka ir vairāk piemērota mūsu 4.maijam, nevis ASV Neatkarības dienas 4.jūlijam.

Konditores un radošās mājas “Smilgāji” saimnieces Aigas Bitmanes recepte

Kurš no Ņujorkas viesnīcas “Waldorf- Astoria” restorāna konditoriem bija šīs sarkanbaltās kūkas autors, vēsture klusē, skaidrs ir viens, tas bija vīrs no Dienvidu štatiem, kūka kvalificējās kā svētku kūka un lauvas tiesu tās tapšanā nospēlēja Teksasas pārtikas krāsvielu un ekstraktu tirgotājkompānija “Adams Extract”, kas ļāva katrai mājsaimniecei radīt krāsainas kūkas.

Sarkanās samta kūkas uznāciens amerikāņu virtuvēs aizsākās 20.gadsimta 60.gados, taču līdz tam, pēc ļoti līdzīgas receptes, bet bez krāsvielām tika ceptas kūkās, kas nesa velna vārdu. Tas pateicoties tumšajai kūkas krāsai, jo tai netika žēlots kakao un nereti velna kūkai pievienotas arī bietes – mitrumam un mīkstumam.

Samta vārdu šī kūka nes pateicoties savai tekstūrai– tā ir kūka, kas atbilst teicienam “kūst mutē”.

Un, kā saka ļaudis, kuri grib ēst kūkas bez pārmetumiem : “Ja kūkā ir viena diētiska sastāvdaļa, pārejās automātiski tādas kļūst!” Un samta kūkai tāda ir paniņas!
Pagatavošana
60 min
1. Bļodā visas sastāvdaļas samaisa viendabīgā masā.
2. Sadala divās vienādās daļās un lej 26 cm diametra formās. Cep 180 grādu temperatūra apmēram 20 minūtes, līdz mīkla viducī sausa, to pārbauda iedurot koka irbulīti, ja tas sauss, tad gatavs. Biskvītu atdzesē.
3. Abas ripas pārgriež uz pusēm vienādās ripās. Ripas viducī pacēlumu (tur, kur kūka uzpūtusies un veido kalniņu) nogriež un sadrupina drupačās, kas tiks izmantos kūkas noformējumā.
4. Saputo saldo krējumu, cukuru un vaniļu stingrās putās, pievieno krēmsieru un turpina kult, līdz masa sasaistās stingrā krēmā.
5. Daļu krēma atliek konditorejas maisā ar uzgali, to vajadzēs kūkas rotāšanai.
6. Kūku kārto kārtās ar krēmu, pārberot ar svaigām zemenēm vai avenēm.
7. Visu apsmērē ar krēmu, nolīdzina un apber ar sarkanajām biskvīta drumstalām, kam var pievienoti kaltētie ogu gabaliņi.
8. Ņem konditorejas maisiņu ar krēmu un spiež pumpiņas līnijā, lai veidotos karoga baltā strīpa. Gar maliņu var izkārtot ogas un iespraust kādu rozmarīna zariņu vai piparmētru.
9. Lai izdodas un labi garšo!
Foto: Aiga Bitmane
Uz augšu