Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Cepelīni "Grāfs cepelīns"

2023. gada 28. novembris
Foto: Millers/Spoki.lv
"Tiem, kam nepatīk trauksme virtuvē, tomēr iesaku izvēlēties taisīt pildītas kartupeļu pankūkas, jo mirklis, kad esi pūlējies sataisīt cepelīnus un liek šos ūdenī, nezinot vai kartupeļu apkārtne spēs noturēties kopā ar gaļu ir visai nervozs process," ar humoru atzīst receptes un foto autors, Spoki.lv lietotājs ar segvārdu MILLERS.
Pagatavošana
120 min
1. Liek vārīties septiņus tupeņus. Piemet kādu smaržīgu garšvielu - liku klāt lauru lapu, 4 smaržīgos piparus, no sīpola mizu ko iepriekš notīrīju, jo vajadzēs sīpolu smalki sakapāt, lai pievienotu maltajai gaļai.
Foto: Millers/Spoki.lv
2. Kamēr kartupeļi vārās līdz tādai stadijai, ka varētu būt viegli saspaidāmi, ķeras klāt, maltās gaļas jaukšanai - te jau tas sīpols, kas mizu zaudējis sadraudzējas ar malto gaļu
Foto: Millers/Spoki.lv
3. Maltajai gaļai pievieno klāt mazliet muskatrieksta, maltus melnos piparus, nedaudz sāli, olas dzeltenumu (olas baltumu varēs pielikt klāt kartupeļu apkārtnei).
Foto: Millers/Spoki.lv
4. Visu kārtīgi samīca, saspaida, samaisa, noliek malā, lai atpūšas un savelkas kopā garšas.
Foto: Millers/Spoki.lv
5. Var ķerties pie trakā kartupeļu darba, novārītos kartupeļu atdzesē, baigi labi, ja var izlikt ārā katlu sniedziņā, tikmēr notīra astoņus kartupeļus un iemet aukstā ūdenī, lai pasēž un neoksidējas, kad tas izdarīts, tad paņem novārītos kartupeļus un arī notīra no mizas tīrus. Man tur tajā stikla traukā sarīvēts viens sīpols ko likšu klāt svaigā kartupeļa masai – garšai un krāsai.
Foto: Millers/Spoki.lv
6. Samīca maksimāli labi novārītos kartupeļus var arī caur sietu izberzt, lai nav kunkuļu. Es ilgi mīcīju ar stampiņu ar tīri labi bez kunkuļiem sanāca, bet nu iespējams, ka padevīgāka kartupeļu šķirne.
Foto: Millers/Spoki.lv
7. Sarīvē kartupeļus uz smalkas rīves, lai kartupelis gluži kā putrā paliek. Sarīvējot kartupeli, jāpiešauj klāt citrona sula, savādāk nelietis paliek dusmīgs un parāda, ka var palikt zilos toņos un nokrāsās. Kad kartupeļi sarīvēti, jānospiež liekā sula no šiem (izmantoju plānu, marlveidīgu dvieli) domājams, ka var arī caur smalku sietu notecināt un nospiest lieko sulu.

Nospiesto sulu nolej un apakšā bļodai būs izgulsnējusies kartupeļu ciete, to var droši likt klāt kartupeļu masai kā arī iepriekš neizmantoto olas baltumu.
Foto: Millers/Spoki.lv
8. Te jau nosusinātais kartupelis pievienots vārītajam, mīcītajam kartupelim.

Kartupeļu masai pievienoju klāt vēl divas karotes kartupeļu cietes - drošāk, ka turēsies kartupeļu masa kopā, kad šamo vārīs.

Uzliek lielu katlu ar ūdeni vārīties.
Foto: Millers/Spoki.lv
9. Te jau procesā, izveido plaukstā iegarenu kotleti, noliek malā, tad paņem pikuci sajauktās kartupeļu masas uztaisa plaukstā plakanu pankūku, pa vidu ievieto iegareno kotleti un mēģina ietīt, kā sedziņā, lai nav nekur spraugas un kartupeļu masa ir vienmērīgā biezumā apkārt maltajai gaļai.
Foto: Millers/Spoki.lv
10. Top un top tie cepelīni, gatavojos skaistajam lidojumam ūdenī.
Foto: Millers/Spoki.lv
11. Kad cepelīni gatavi vajadzētu būt, ka arī ūdens jau sāk vārīties, piešauj klāt sāli ūdenim un liek pa vienam cepelīnam uzmanīgi ūdenī. Man sanāca katlā ievietot piecus, lai šie viens otram netraucētu lidojumu pa katlu.
Foto: Millers/Spoki.lv
12. Kamēr cepelīni kādas 20 minūtes vārās (jāuzmana, lai nevārās ar lieliem burbuļiem, lai virst - savādāk izjuks kartupeļu apkārtne un viss darbs aizies pa pieskari), tikmēr sagriež cauraudzīti un sīpoliņu.
Foto: Millers/Spoki.lv
13. Apcep sīpolus un gaļu. Mmmm, smaržo...
Foto: Millers/Spoki.lv
14. Rezultātā, brangas vakariņas ir galdā!

Ak, cepelīni, cepelīni!

Labu apetīti!
Foto: Millers/Spoki.lv
Uz augšu