Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Kartupeļu desas ar ceptu cauraudzīti un sīpoliem

2023. gada 30. janvāris
Foto: Privātais arhīvs
Kartupeļu desas, ko leiši dēvē par "vedarai", ir iecienīts tradicionālās virtuves ēdiens ne vien Lietuvā, bet arī Leišmalē - Latvijas dienvidu daļā gar Latvijas—Lietuvas robežu.
Pagatavošana
90 min
1. Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos, caraudzi sagriež kubiņos. Liek gaļu un sīpolus uz pannas un cep zeltainus.
2. Kartupeļus nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves, liek bļodā, pievieno, sāli, piparus, lauru lapu pulveri, pusi apceptā cauraudža ar sīpoliem. Visu kārtīgi apmaisa, pilda masu zarnās, bet ne pārāk cieši, jo cepot pildījums izpletīsies.
3. Sagatavotās desas saritina uz pannas, kas iepriekš izklāta ar ietaukotu cepampapīru un šauj iepriekš līdz 240 grādiem sakarsētā krāsnī.
4. Cep 7-8 minūtes, tad izvelk no krāsns un sabaksta desas ar lāpāmo adatu, lai tās nepārplīstu.
5. Samazina karstumu līdz 200 grādiem un turpina cept vēl aptuveni 30-40 minūtes, līdz kartupeļu desas ir zeltaini brūnas.
Foto: Privātais arhīvs
6. Izņem no krāsns, griež gabalos, liek uz šķīvjiem. Pasniedz ar apcepto cauraudzi un sīpoliem, neaizmirstot blakus karstajām kartupeļu desām pievienot arī kartoti vēsa skābā krējuma. Veseli ēduši!
Foto: Privātais arhīvs
Uz augšu